De ringwalburg in Burgh is een bijzonder archeologisch monument. Het werd in de 9de eeuw gebouwd om bewoners te beschermen tegen de aanvallen van Vikingen. In Zeeland zijn nog 5 van deze burgen, waarvan die van Burgh nog het meest intact is. Het terrein is grotendeels nog onbebouwd en is voor een deel natuurgebied.
In Burgh-Haamstede leeft de langgekoesterde wens om de ringwalburg van Burgh beter bij het dorp te betrekken en aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. Dit is vastgelegd in het Programmaplan Kunst, Cultuur en Erfgoed, onderdeel van de Dorpsvisie Burgh-Haamstede.
Erfgoed Deal
Het programma Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en maatschappelijke organisaties die actief zijn op het gebied van ruimtelijke ordening en erfgoed. Het ondersteunt aansprekende projecten waarin het behoud en gebruik van erfgoed samengaat met de grote ruimtelijke opgaven van dit moment, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame economie, natuur en landbouw, de woonopgave en mobiliteit.
De afgelopen tijd heeft de gemeente samen met de provincie Zeeland, Museum de Burghse Schoole, Staatsbosbeheer, Erfgoed Zeeland, Waterschap Scheldestromen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gewerkt aan een projectplan. Met het plan is de Erfgoed Deal voor de ringwalbrug aangevraagd en nu ook toegekend door het rijk. Het gaat om een rijksbijdrage van € 565.000.
Plan voor ringwalburg
In het plan krijgt de ringwalburg een opknapbeurt, waardoor het verhaal van de burg beter tot zijn recht komt. Zo komt er een looproute door het gebied, wordt de oorspronkelijke verdedigingsgracht aan de oostkant uitgebreid en de gereconstrueerde wal begaanbaar gemaakt. Ook wordt de burg beter toegankelijk en meer zichtbaar vanaf de aansluitende parkeerplaats. Museum de Burghse Schoole krijgt daardoor de mogelijkheid om het verhaal van de ringwalburg ook in de buitenruimte onder het voetlicht te brengen.
Een belangrijk onderdeel, naast het verbeteren van de erfgoedbeleving, is natuurontwikkeling. Erfgoed Deal projecten zijn namelijk gericht op het verbinden van erfgoed met grote ruimtelijke opgaven van dit moment. Voor de ringwalburg betekent dit het vergroten van de natte gracht aan de oostkant en een ander maaibeleid op het middenterrein verbetert de biodiversiteit van het gebied.
Het project start in 2025. De gemeenteraad besluit in november over de benodigde cofinanciering om het project mogelijk te kunnen maken. Ook de provincie Zeeland draagt bij aan dit project.
Uitgelezen kans
Wethouder Jacqueline van Burg is verheugd dat de ringwalburg nu 1 van de Erfgoed Deal projecten is: “De ringwalburg is Burgh is nog een overduidelijk tastbaar bewijs van de lange en rijke geschiedenis van ons eiland en Burgh. Het is niet voor niets dat het behouden en aantrekkelijk maken van de ringwalburg ook nadrukkelijk als wens in de dorpsvisie van Burgh-Haamstede. Het feit dat het nu door het Programma Erfgoed Deal als 1 van de projecten is aangewezen, biedt natuurlijk de uitgelezen kans om met de ringwalburg aan de slag te gaan. Als gemeente Schouwen-Duiveland zijn we daar natuurlijk heel blij mee.”