3.7 C
De Bilt

Vispassages voor gemalen in Borssele, Tholen en Breskens krijgen

Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het realiseren van drie vispassages in Zeeland. In 2025 wordt gestart met de aanleg van de vispassages bij de gemalen Borssele, De Luyster (Tholen) en Nieuwesluis (Breskens).

Door de aanleg van de vispassages wordt de verbinding tussen de zoute Ooster- en Westerschelde met het brakke/zoete binnenwater beter bereikbaar voor vis. Wanneer vis obstakels als gemalen ongeschonden kan passeren, verbetert de waterkwaliteit en wordt bijgedragen aan de gestelde doelen van de Kaderrichtlijn Water.

Samenwerking

De aanleg van de passages is mogelijk door een samenwerking tussen waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat Zee & Delta. Lid dagelijks bestuur Wim van Gorsel: “We zijn blij dat we met Rijkswaterstaat Zee & Delta kunnen bijdragen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Het is mooi dat we elkaar in dit gezamenlijke doel kunnen vinden en door samenwerking de vispassages kunnen realiseren.”

Hoofdingenieur Directeur Willy Dekker van Rijkswaterstaat Zee & Delta: “Water en waterkwaliteit houden zich niet aan grenzen. Daarom is het enorm van belang dat we ook verder kijken dan de rijkswateren die Rijkswaterstaat beheert. Met deze samenwerking doen we dat, en doorbreken we weer barrières voor vis.”

Waterschap Scheldestromen zorgt met de aannemer voor het ontwerp en de aanleg van de vispassages, Rijkswaterstaat draagt hieraan bij. De kosten voor de aanleg van alle drie de vispassages wordt geraamd op ruim één miljoen euro.  

Ecologische conditie

De aanleg van de vispassage is één van de maatregelen die wordt uitgevoerd vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Volgens deze richtlijn moet oppervlaktewater in goede ecologische conditie zijn. Dat betekent dat diverse soorten vissen aanwezig moeten zijn in de waterlopen. Via de vispassage kunnen o.a. de paling (glasaal), de brakwatergrondel, de driedoornige stekelbaars en bot migreren tussen het zoute water in de Scheldes en het brakke/zoete water in de polders. Deze vissoorten zijn kenmerkend voor brakke binnenwateren.

Populatie

Veel vissen trekken van nature om opgroei- en voedselgebieden te bereiken en te paaien. De trek wordt bemoeilijkt door stuwen en gemalen die de waterstand reguleren. Deze zogenoemde kunstwerken hebben als nadeel dat ze de trekmogelijkheden van vissen ernstig kunnen beperken. Om te zorgen dat de vispopulatie geen hinder ondervindt van deze barrières, zijn maatregelen noodzakelijk. Een vispassage is een aparte doorgang (leiding) bij het gemaal waardoor vis gemakkelijk tussen de wateren binnen en buitendijks kan zwemmen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio