Het elektriciteitsnetwerk in Zeeland zit bijna aan zijn maximum, netbeheerders hebben netcongestie afgekondigd. Tegelijk wil Zeeland stevig blijven bouwen aan de toekomst: meer woningen, een duurzame & innovatieve economie, een klimaatbestendig landschap en goede bereikbaarheid. Al deze doelen vragen veel van ons energiesysteem. Daarom zijn er keuzes nodig.
De Provincie Zeeland heeft vandaag het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en PMIEK 2.0 vastgesteld. Ook wordt het definitieve ontwerp van de Zeeuwse Energievisie aangeboden aan Provinciale Staten. Deze documenten geven richting aan belangrijke vragen over energie, ruimte en duurzaamheid.
Samenhang en sturing
De Zeeuwse Energievisie zorgt voor samenhang tussen grote opgaven: woningbouw, energietransitie, klimaat, landbouw en industrie. In de visie staan 29 hoofdsysteemkeuzes. Denk aan: welke energiebronnen passen het best bij welke plekken, en hoe kunnen sectoren meedenken en meedoen? De Zeeuwse vuistregels vormen daarbij het kader. Zo werken overheden, netbeheerders en andere partijen samen aan een toekomstbestendig energiesysteem dat betaalbaar, betrouwbaar en eerlijk blijft.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Met de Energievisie en het PMIEK 2.0 geeft Zeeland richting aan de grote opgaven van deze tijd. Zo werken we aan een leefbare provincie voor nu én later, in lijn met Zeeland 2050.”
PMIEK 2.0: projecten die verschil maken
Het PMIEK 2.0 bevat energieprojecten die belangrijk zijn voor heel Zeeland. Een voorbeeld is het onderzoek naar de mogelijkheden in kustgebieden zoals West Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Schouwen-Duiveland. In West Zeeuws-Vlaanderen start een pilotproject. Het doel van dit project is om gezamenlijk in kaart te brengen wat de ontwikkelmogelijkheden voor het energiesysteem zijn. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook naar collectieve warmteoplossingen en opslag. Dat moet als voorbeeld dienen voor andere gebieden.
Ook werkt de Provincie aan het versnellen van de aanleg van energie-infrastructuur. Zo is het bevoegd gezag overgenomen van de gemeenten Tholen en Schouwen-Duiveland voor het inpassen van een 150kV-kabel tussen Halsteren, Tholen en Zierikzee.
Samen werken aan versnelling versterking elektriciteitsnet in Zeeland
Om sneller te kunnen schakelen, werken de Zeeuwse overheden samen in de Energieraad Zeeland en een speciale taskforce. Via het zogenaamde integraal programmeren maken zij samen met netbeheerders en andere partijen keuzes over de toekomst.