Zoetermeer – Het Zoetermeerse college van B&W heeft het voornemen om met een voederverbod het voeren van dieren in de bebouwde kom te stoppen. Dit verbod geldt voor alle dieren, dus ook voor vogels en eenden. Deze maatregel moet voorkomen dat er te veel ratten en andere plaagdieren op het eten afkomen.
Dit voorgenomen besluit voor een voederverbod ligt – in verband met de zomerperiode niet 6 maar 8 weken – digitaal ter inzage via de website doemee.zoetermeer.nl. Vanaf donderdag 6 juli kunnen inwoners hier een reactie achterlaten en er staat een lijst met vragen en antwoorden over het voederverbod.
Na de zomer wordt een definitief besluit genomen over een voedverbod in de bebouwde kom.
Bestrijding plaagdieren door voederverbod
“Het voeren van eendjes is vaak goed bedoeld, maar toch is het beter om dit niet te doen. Er blijven vaak brood- en etensresten liggen, of deze komen in het water terecht. Hier komen ongewenste dieren op af, zoals ratten, meeuwen, duiven en ganzen,” licht wethouder Marijke van der Meer toe. “Deze dieren kunnen behoorlijk veel overlast en ongezonde situaties veroorzaken. Ook kan het water door voedselresten vervuild raken.”
Het is ook belangrijk dat wilde dieren zelf op zoek blijven gaan naar eten. Als vogels alleen maar brood eten, krijgen ze veel belangrijke voedingsstoffen niet binnen. Dit zorgt ervoor dat ze eerder ziek worden. Er is het hele jaar door genoeg natuurlijk voedsel voor de dieren te vinden. Het is dus niet nodig om ze te voeren.
Handhaving
Mensen die ondanks het verbod toch dieren voeren binnen de bebouwde kom, worden hierop aangesproken door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en krijgen een waarschuwing. Als dit niet helpt lopen ze kans op een boete.
Uitzonderingen
Het verbod geldt voor de openbare ruimte. Voeren op eigen terrein is toegestaan. Inwoners mogen dus nog wel vogelvoer ophangen in de tuin. Het verbod geldt ook niet voor mensen die hun hond een beloning geven en voor mensen die sportvisserij beoefenen en een geldige vispas of Wijkvisbewijs hebben.
Brood of etensresten over?
Veel mensen geven eten aan de dieren, omdat ze het zonde vinden om het eten weg te gooien. Maar het eten dat in de GFT-bak wordt gestopt, wordt niet verspild. Deze etensresten krijgen een nieuwe bestemming als grondstof of biogas. Op deze manier gaat het eten niet verloren.