11.5 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Groenzone Gracht op oud terrein Wisosplit

Het oud terrein van Wisosplit in Kerkrade-West krijgt een nieuwe inrichting. Tussen de tuinen van de huizen aan de Grachterstraat en het bedrijf van Martel BV heeft de gemeente Kerkrade een stuk grond aangekocht. Hier komt een groenzone.

Grachterstraat

De gemeente Kerkrade heeft ongeveer 9000 vierkante meter grond van Martel BV aangekocht voor de groenzone. Het gaat concreet om een groenstrook van circa 40 meter breed. In het oude bestemmingsplan had de groenzone een breedte van 10 meter.

Dankzij de groenzone ontstaat een natuurlijke buffer. Op dit moment wordt gekeken naar een herontwikkeling van het bedrijfsterrein van Wisosplit binnen de kaders van het geldende bestemmingsplan. Alle plannen worden uitgewerkt in samenspraak tussen de gemeente Kerkrade, de Provincie Limburg en Martel BV.

Twee luchtopnames van het oud terrein van Wisosplit, met daarop links in beeld de Grachterstraat, aan de bovenzijde het spoor van de Miljoenenlijn en aan de onderzijde de buitenring. De linker opname toont de huidige situatie, de rechter een impressie (onder voorbehoud) van de groenzone met de groene zichtwal, het recreatieve pad richting de Gaia-brug en een aantal wadi’s waarin het afvloeiend hemelwater wordt opgevangen. – Impressie: gemeente Kerkrade

Toegankelijker maken van het buitengebied

De groenzone Gracht gaat dienen als verbindingszone richting het buitengebied. Deze wordt vormgegeven als een groene geluidswal van ongeveer vijf meter hoog. Aan de zijde van het bedrijfsterrein zal een lager gelegen recreatief pad komen dat aansluit op de Gaia-brug over de Buitenring.

Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening/Openbare Ruimte):
“Deze nieuwe inrichting is een mooi voorbeeld van onze ambitie om Kerkrade meer en meer te vergroenen. De groenzone op de Gracht zorgt voor een natuurbuffer tussen de woningen en het bedrijventerrein en dient daarnaast als verbindingszone met een goede loop- en fietsverbinding naar het buitengebied.”

Ecologische verbindingszone

De groenzone zal daarnaast ook functioneren als ecologische verbindingszone tussen het Crombacherbeekdal en het groengebied langs het spoor van de Miljoenenlijn. In dat kader wordt de natuurzone ingericht voor diverse natuurdoeltypen, waaronder diverse reptielen en amfibieën maar ook de das. Voor deze soorten worden onder andere bosschages en kruidenrijk grasland aangebracht en wordt het afvloeiend hemelwater van het eventueel nieuw op te richten bedrijventerrein in de groenzone opgevangen. Het bedrijventerrein wordt afgeschermd door een faunaraster.

Planning

De wal is op dit moment in aanleg. Het gedeelte dat is aangelegd, moet aan de zijde van de tuinen opnieuw geprofileerd worden. Dit staat gepland voor medio maart. Aansluitend zal het terrein worden aangeplant en ingezaaid. De verwachting is dat de wal voor de zomer klaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio