14 C
De Bilt

Kerkrade toont solide financiële basis met ruimte voor investeringen

Het college van Burgemeester en Wethouders van Kerkrade presenteert met de begroting 2023 een financieel huishoudboekje dat prima op orde is. In een tijd waarin veel gemeenten in Nederland bezuinigingsopgaven op zich af zien komen, gaat de gemeente Kerkrade investeren in de stad zonder lastenverzwaring voor de burger. Ook gaat ze de ondernemers steunen door in 2023 slechts de helft van de precario- en reclamebelasting te innen.

De gemeente vindt het belangrijk om behalve haar inwoners en ondernemers ook verenigingen te ondersteunen daar waar nodig. Wethouder Jo Paas (Financiën): “Net in deze tijd met een torenhoge inflatie en een energiecrisis, hebben mensen het al moeilijk genoeg. Als gemeente proberen we daar waar mogelijk te helpen.”

Aanvallend woonbeleid

De gemeente kiest de komende jaren voor een aanvallend woonbeleid: het woonoffensief. Het bouwen van kwalitatief goede woningen in een kwalitatief goede woonomgeving waarbij de woningen aansluiten bij de behoefte van woningzoekenden. Dat betekent voldoende aanbod van sociale woningen, maar ook voldoende aanbod in andere segmenten.

Ook is er geld vrijgemaakt voor de bedrijfsvoering van de gemeente, er wordt geïnvesteerd in nieuw personeel en in informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dit met als doel om de dienstverlening aan inwoners nog verder te optimaliseren.

Investeren in wegen

Daarnaast werkt de gemeente Kerkrade aan een verdere verbetering van de infrastructuur. Want bij een vitale stad hoort een vitaal wegennetwerk. Door meer samen te werken met partners in de regio, wil de gemeente projecten ook sneller te realiseren.

Maar ook investeringen in onder meer onderwijsontwikkeling, duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid in de wijken én de voortzetting van het armoede- en schuldenbeleid, tonen dat de gemeente Kerkrade in alle opzichten werkt aan een goed toekomstperspectief voor de stad en haar inwoners.

Burgerparticipatie

De gemeentelijke begroting laat tenslotte ook zien dat het college actief aan de slag gaat met burgerparticipatie. Inwoners mogen meepraten, meedenken en meebeslissen bij een groot deel van de plannen die er worden gemaakt voor een specifieke wijk of voor heel Kerkrade.

Kerkrade toont haar kracht

Wethouder Jo Paas, portefeuillehouder Financiën, vindt dat de gemeente trots mag zijn op de begroting voor de komende periode. “Ondanks onzekere en soms ook moeilijke tijden, tonen we met deze begroting onze kracht. Al met al is het ons gelukt om de begroting sluitend te krijgen voor 2023 en de jaren daarna. We laten hiermee zien dat we een zelfbewuste gemeente zijn die werkt aan een toekomst waarin we voldoende spek op de botten hebben om onvoorziene omstandigheden op te kunnen vangen”.

“Het jaar 2026 vormt wel nog een punt van aandacht, als het Rijk de plannen doorzet om minder geld uit te keren aan gemeenten voor al hun taken,” zo benadrukt wethouder Paas tenslotte.

Op 9 november 2023 buigt de gemeenteraad van Kerkrade zich over de begroting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio