15.6 C
De Bilt
vrijdag, 19 augustus 2022

WoonWijzerWinkel Limburg bwordt steeds beter gevonden door inwoners Simpelveld –

Afgelopen jaar wisten duizenden Limburgse huishoudens hun weg te vinden naar WoonWijzerWinkel Limburg, hét energieloket voor Parkstad en gemeente Gulpen-Wittem. De meer dan 5.000 verstrekte Energieboxen alléén zorgden al voor een reductie van de CO2-uitstoot van minimaal 250 ton.

WoonWijzerWinkel

“Gemeente Simpelveld is een van de 7 Parkstadgemeentes die het initiatief voor de WoonWijzerWinkel namen. In 2021 werd ons op verschillende manieren duidelijk gemaakt dat we klimaatneutraler moeten gaan leven. Om ook onze volgende generatie te kunnen laten genieten van onze prachtige gemeente zijn we blij met onze samenwerking met de WoonWijzerWinkel Limburg. Zo zullen zij ook in 2022 weer klaarstaan voor woningeigenaren, MKBers, Woningcorporaties en VvE’s uit onze gemeente, om op hun manier een steentje bij te dragen aan een duurzaam Limburg.” aldus wethouder Wiel Schleijpen.

WoonWijzerWinkel Limburg helpt huishoudens bij het verduurzamen van hun woning. Niet alleen particuliere woningbezitters, maar ook kleine MKBers, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen terecht bij de ‘one stop shop’ voor woningverduurzaming en energiebesparing. In het adviescentrum van WoonWijzerWinkel Limburg in het Parkstad Limburg Stadion treffen bezoekers een compleet assortiment van duurzame oplossingen en energiebesparende producten aan. Van een eenvoudige ledlamp en waterbesparende douchekop tot warmtepompen en zonnepanelen.

Onafhankelijk advies

In een gemiddelde week lopen vele tientallen bezoekers spontaan binnen in de winkel en showroom in Kerkrade. Maar WoonWijzerWinkel Limburg is eerder een adviescentrum dan een ‘gewone’ winkel. Het verduurzamen van een woning begint vaak met een vrijblijvend adviesgesprek in de showroom of met een opname of warmtescan van de woning, om de mogelijkheden tot verduurzaming in kaart te brengen. Woningeigenaren kunnen daarbij rekenen op 100% onafhankelijk en objectief advies.

1200 offerteaanvragen in 2021

Als openingsactie waren de eerste 1450 adviesgesprekken in Parkstad gratis. Dat heeft inmiddels gezorgd voor meer dan 1200 offerteaanvragen bij erkende bedrijven in de regio. En alleen in Heerlen al werden als onderdeel van een wijkgerichte aanpak 1500 warmtescans uitgevoerd. WoonWijzerWinkel Limburg kan woningeigenaars die de adviezen willen gaan toepassen vrijblijvend in contact brengen met meer dan 65 aangesloten lokale aannemers en installateurs in Limburg. Bovendien worden subsidie- en financieringsmogelijkheden direct in de adviezen meegenomen.

250 ton CO2-besparing

Dat ook betrekkelijk kleine maatregelen al tot flinke besparingen kunnen leiden, bewees de Energiebox-actie. Met deze actie konden woningeigenaars zelf een box vullen met energiebesparende producten uit de WoonWijzer webshop. Bij besteding van ten minste 100 euro, kregen zij 90 euro retour. In totaal zijn er meer dan 5.000 Energieboxen verstrekt, wat heeft geleid tot een gemiddelde besparing van 3,5 procent op de energiekosten van een doorsnee huishouden. Voor de 5.000 huishoudens samen komt dit neer op minimaal 250 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Wijkgerichte aanpak

Marwin Dekkers, directeur van WoonWijzerWinkel Limburg, is zeer tevreden over het eerste jaar van ‘zijn’ winkel: “Ons doel om jaarlijks 1.000 woningen in Parkstad en een veelvoud daarvan in Limburg te verduurzamen, blijkt met deze aanpak ruimschoots haalbaar. We zijn al hét energieloket voor heel Parkstad en de gemeente Gulpen-Wittem.

Momenteel zijn we in gesprek met zeven gemeenten om ook hun officiële energieloket te worden. Mensen willen nu eenmaal fysiek, betrouwbaar en onafhankelijk aan de hand genomen met maatwerk advies worden in deze complexe energietransitie. We werken ook samen met andere gemeenten. Zo is onze Energiebox-actie ook een groot succes in de gemeenten Maastricht, Stein, Sittard-Geleen en straks bijvoorbeeld Mook en Middelaar.

Op dit moment adviseren we daarnaast tientallen VvE’s, van klein tot heel groot, over het verduurzamen van hun complexen. Een andere interessante ontwikkeling zijn onze wijkacties, waarbij we complete wijken helpen te verduurzamen. Bewoners profiteren daarbij van een flinke collectiviteitskorting. Tegen mensen die ons nog niet kennen, zou ik willen zeggen: kijk eens op onze website en webshop, doe daar een online woningscan en kom daarna langs in op ons adviescentrum.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio