De feestdagen staan voor de deur. De beste kookkunsten worden uit de kast getrokken en een paar dagen later ruikt het op veel plekken overheerlijk naar versgebakken oliebollen. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) roept op om het vet van de olliebollen en de gourmet niet door het toilet of de gootsteen te spoelen, maar het in te leveren of in de vuilnisbak te gooien.
Gourmet- en oliebollenvet
Vetten stollen als ze afkoelen en dat levert problemen op in de afvoer. De gestolde vetten hechten vast aan de binnenkant van rioolbuizen en zorgen voor een plakkerige laag. Toiletpapier en andere afvalstoffen blijven daaraan kleven en daardoor ontstaan vetklonten. Dat leidt tot verstoppingen in het rioolstelstel en op de rioolwaterzuiveringen van het waterschap waar het rioolwater wordt schoongemaakt. Het verwijderen van de vetklonten kost veel tijd en is kostbaar.
Vetproblemen voorkomen
Om vetproblemen te voorkomen is het belangrijk om vetresten met keukenpapier te verwijderen voordat pannen of borden worden afgewassen. Het vette keukenpapier is restafval, net als etensresten met vet. Voor gebruikt frituurvet of -olie zijn inzamelpunten in de buurt. Veel supermarkten hebben daar speciale containers voor.
Alleen drie P’s in het riool
Het waterschap ziet de laatste jaren een verbetering. Steeds meer mensen leveren frituurvet en -oliebollenolie op de goede plek in. Toch doet het waterschap opnieuw de oproep omdat problemen door vet nog steeds voorkomen en het waterschap nog regelmatig vetklonten handmatig moet verwijderen op de rioolwaterzuiveringen. Alleen de drie P’s horen thuis in het riool: poep, plas en papier.