Het college van B&W wil dat IceBear de verontreinigde grond op het terrein van het bedrijf gaat saneren. Dat besluit heeft het college genomen op het handhavingsverzoek dat de stichting Natuurbehoud Steenwijkerland heeft ingediend. IceBear heeft inmiddels een stappenplan gemaakt. Daarin staat wat nodig is om te komen tot een plan van aanpak voor de sanering. Dat plan van aanpak moet er uiterlijk 11 november 2024 liggen. Het college wil dat IceBear uiterlijk voor 1 juli 2025 met de sanering begint.
Saneren verontreinigde grond
De stichting Natuurbehoud Steenwijkerland heeft in februari een handhavingsverzoek ingediend over bodemverontreiniging op het terrein van IceBear. Dat handhavingsverzoek is door de Omgevingsdienst in behandeling genomen. Omdat er sprake is van verontreinigde grond is de Omgevingsdienst van oordeel dat de grond gesaneerd moet worden. Inmiddels heeft een gesprek plaatsgevonden tussen IceBear, de Omgevingsdienst en de gemeente. Dat was meteen ook de start van een handhavingstraject.
IceBear
IceBear moet een plan van aanpak maken voor de sanering. Om dat te kunnen doen, moeten een aantal stappen worden gezet. Zo is nader onderzoek nodig op het terrein van IceBear om onder andere de omvang van de verontreiniging te kunnen bepalen en moet worden onderzocht op welke wijze er gesaneerd kan worden. Het bedrijf heeft hiervoor een stappenplan gemaakt dat instemming heeft van de Omgevingsdienst en de gemeente. Dit stappenplan moet ertoe leiden dat er uiterlijk 11 november 2024 een plan van aanpak voor de sanering ligt. Met deze sanering moet uiterlijk voor 1 juli 2025 een start zijn gemaakt.
De stichting Natuurbehoud Steenwijkerland, als indiener van het handhavingsverzoek, en IceBear zijn van het besluit van het college op de hoogte gesteld.