15.5 C
De Bilt

Kamers met Aandacht sluit ook aan in Steenwijkerland

Jongeren die hulp krijgen van een zorgorganisatie en woonruimte zoeken, matchen met particulieren die een kamer over hebben. Dat doet de landelijke organisatie Kamers met Aandacht waar Steenwijkerland vanaf 1 januari 2024 bij aan gaat sluiten. Zorgwethouder Trijn Jongman: ‘De jongeren voor wie het bedoeld is, krijgen ondersteuning vanuit een zorgorganisatie maar staan al grotendeels op eigen benen. Ze hebben een zinvolle daginvulling bijvoorbeeld een studie of werk.

Nu is het voor deze jongeren erg lastig om beschikbare en betaalbare woonruimte te vinden. Dat kan in sommige gevallen tot een zwervend bestaan leiden of langer verblijf bij zorginstellingen. Door aan te sluiten bij Kamers met Aandacht willen we dat voorkomen en zien we tegelijkertijd kansen om de jongeren nog verder op weg te helpen naar zelfstandigheid.’ Om te kijken of het initiatief ook in Steenwijkerland het gewenste effect heeft, is gekozen voor een proefperiode van 2 jaar.

Kamers met Aandacht

Kamers met Aandacht zoekt kamers bij particulieren die naast een kamer ook steun willen bieden aan de jongere. Wethouder Trijn Jongman: ‘Het gaat niet om professionele hulp, want die is er vanuit de zorgorganisatie. Het is meer in de vorm van een betrokken buur die er is op de momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld door een keer samen te eten of een keer te helpen met de administratie. Er gaat een zorgvuldig proces aan vooraf, waarbij goed wordt gekeken naar de wensen en of er een klik is tussen hospita en de jongere.

Kamers met Aandacht doet dat in nauw overleg met de gemeente en de betrokken zorgorganisatie.’ Op het moment dat er een juiste match is gevonden, wordt door de jongere met hulp van Kamers met Aandacht de huurovereenkomst gesloten. Ook na het sluiten van de huurovereenkomst blijft Kamers met Aandacht betrokken.

Vernieuwende vorm van huisvesting

Het initiatief is een tussenstap naar huisvesting voor de langere termijn. ‘Het is een vernieuwend concept dat aansluit bij onze woonambitie. En dat is passende én betaalbare woonruimte voor iedereen. En dat vraagt om creatieve oplossingen’, licht woonwethouder Melvin Smit toe. ‘Landelijk zijn er al veel positieve ervaringen mee opgedaan. De jongere woont tijdelijk op kamers bij een particulier en kan op die manier zelfstandig wonen. Daarna kunnen ze doorstromen naar een meer permanente oplossing. Bijvoorbeeld een eigen (huur) woning. We denken dat we via Kamers met Aandacht een aantal jongeren per jaar aan woonruimte kunnen helpen.’

Aftrap in de loop van 2024

Naast Steenwijkerland gaan ook de gemeenten Zwartewaterland, Dalfsen en Zwolle meedoen aan Kamers met Aandacht. Om de onderlinge samenwerking en afspraken verder vorm te geven wordt eerst een plan van aanpak gemaakt. Onderdeel daarvan is een startbijeenkomst met betrokken partijen zoals zorgorganisaties en woningcorporaties met het doel om samenwerkingsafspraken te maken. In de loop van 2024 zal Kamers met Aandacht beginnen met de daadwerkelijke uitvoering van het project, waaronder het werven van woonruimte en het aannemen van aanmeldingen van jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio