Wijhe – Leerlingen van de Capellenborg werkten in de afgelopen periode aan het project Schone Rivieren van IVN natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation. Onder begeleiding van IVN Overijssel gingen de leerlingen in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe aan de slag met het opruimen en onderzoeken van het afval in de Duursche Waarden, langs de IJssel. Zwerfafval in en rondom de rivieren is een onderbelicht probleem vindt IVN, want naar schatting komt 80% van het afval in zee uit rivieren.
De afgelopen periode onderzochten de leerlingen van de Capellenborg het probleem. Wat voor soort afval ligt er langs de IJssel in Olst-Wijhe, waar komt het vandaan? Op 7 februari presenteerden de leerlingen hun oplossingen. Ideeën om zwerfafval te voorkomen, te beperken en op te ruimen zijn onder andere:
- workshops in het basisonderwijs om kinderen al jong bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval voor het milieu;
- inzicht krijgen in het gedrag van mensen. Waarom gooien ze afval in de natuur en hoe kunnen we dat voorkomen?
- cameratoezicht, handhaving en jongeren die naar Bureau Halt gaan een taakstraf laten uitvoeren waarbij ze zwerfafval opruimen;
- jongerenontmoetingsplekken maken en prullenbakken op strategische plekken plaatsen;
- maandelijkse vrijwilligersploegen werven;
- een eigen bedachte plasticzuiveraar plaatsen in de IJssel om het afval uit het water te filteren.
De gemeente Olst-Wijhe is blij met alle initiatieven die er zijn om de oevers van de IJssel schoon te maken en te houden. Alle hulp daarbij is welkom. “De kijk van jongeren op een probleem is vaak verfrissend”, vindt wethouder Marcel Blind. “Jongeren bedenken soms oplossingen waar wij als volwassenen niet aan denken. Daarbij is het natuurlijk ook heel leuk voor ze om voor een echte opdrachtgever te werken die een echt probleem heeft. Wij zijn blij verrast met de ideeën van de leerlingen.” De komende tijd verdiept de gemeente zich in de oplossingen van de leerlingen en kijkt zij welke oplossingen op korte termijn uitvoerbaar zijn.