Meppel – Woensdag 23 december om 17 uur wordt de nieuwe duurzame ledverlichting van de Meppeler Toren ontstoken. Stichting Waarborgfonds Meppel heeft met lokale ondernemers geregeld dat de toren wordt aangelicht. De verlichting kan aangepast worden aan het jaargetijde en bij bijzondere momenten. De Meppeler Toren is daarom nu meer dan ooit een lichtpunt in een heel bijzondere eindejaarsperiode.
Nederland op slot
Nederland is vijf weken op slot, er zijn geen echte plekken voor samenkomen en contacten worden tot het minimum beperkt. Aan het eind van 2020 staan we stil bij verlies en verdriet, staat onze toekomst in de wacht en ervaren velen stress en eenzaamheid. Het moment om onze veerkracht te laten zien, er samen het beste van te maken. Deze oproep van de minister-president krijgt ook in Meppel navolging.
Elkaar blijven steunen
Meppel houdt de moed er in. Met de Meppeler Toren is het symbool van die traditie en hoop. Het wordt beter. In kleine kring zorgen we voor een warme en mooie kerst. We komen hier doorheen, met elkaar, voor elkaar. Als altijd dankbaar voor de inzet van iedereen, van de medewerkers in de zorg tot de initiatieven in eigen kring. De Meppeler Toren geeft die saamhorigheid nu een warm gezicht.
Anderhalve eeuw actief in Meppel
Peter van Asselt van het Waarborgfonds: “Warmte en kleur zijn nu nog meer ieders wens. We willen Roodbergen Dolfsma Light Design en de gemeente danken voor de samenwerking. Deze actie in deze tijd past helemaal bij het Waarborgfonds; het steunen van doelen en instellingen van culturele en sociale aard. De verlichting is dimbaar en coulourchanging en daardoor aan te passen bij verschillende evenementen en jaargetijden. Meppel is er weer een stukje mooier, beter en completer door geworden. Het Waarborgfonds bestaat al bijna 150 jaar. En we zullen nog vele jaren ondersteuning blijven geven aan mooie initiatieven.”
Actueel Meppelgevoel
Wethouder Van Ulzen: “Meppel is verheugd met dit prachtig kerstcadeau, een lichtpunt in het warme hart van de hele samenleving. De toren is echt van alle Meppelers. Altijd al een symbool van eenheid, bijvoorbeeld op Koningsdag. Hier ervaren jong en oud hoe belangrijk zo’n gezamenlijk herkenningspunt is. Historisch, de toren heeft oorlog en rampspoed doorstaan, maar ook in betere tijden als ontmoetingspunt voor jongeren. Dat Meppelgevoel wordt nu vertaald in de veelkleurigheid van onze Toren.”
Steun culturele, sociale en maatschappelijke initiatieven
Stichting Waarborgfonds Meppel ondersteunt graag initiatieven, waarbij door enthousiaste mensen iets moois tot stand wordt gebracht wat ten goede komt aan de Meppeler gemeenschap.
Het Waarborgfonds staat voor: financieel ondersteunen van initiatieven, doelen en instellingen in de gemeente Meppel op het gebied van culturele, sociale en maatschappelijke aard en welke toegankelijk zijn voor publiek.
En dat kan van alles zijn. Enkele voorbeelden:
- de renovatie van de algemene begraafplaats;
- een brandweerwagen;
- diverse kunst-, cultuur-, sport- en muziekevenementen, zowel klein als groot;
- een Meppeler vlag voor alle adressen in de gemeente;
- diverse social sofa’s;
- en nog veel meer.
Midden in de Meppeler samenleving
Op de website waarborgfondsmeppel.nl kunt u nalezen welke initiatieven de afgelopen jaren zijn ondersteund. Daar leest u bijvoorbeeld dat er de laatste jaren tussen de € 300.000 en € 400.000 per jaar aan donaties is uitgekeerd. Het Waarborgfonds is dus zeer relevant voor de Meppeler samenleving. Aanvragen kunnen ook via deze website worden ingediend, het wijst zich vanzelf. Waarborgfonds nodigt u graag uit om onze website eens te bezoeken, voor zover dat niet al is gedaan.
Peter van Asselt
Peter van Asselt: “Het bestuur, bestaande uit 7 echte Meppelers, vergadert 5 tot 6 keer per jaar en bespreekt alle binnengekomen aanvragen en besluit daarover. Soms nemen we zelf het voortouw om iets tot stand te brengen, zoals Kerstactie 2020 Voedselbank en verzorgingshuizen en dit initiatief aanlichten Meppeler toren. Maar altijd geredeneerd vanuit onze doelstelling.”
Meppeler toren Middeleeuws monument
Begin 15de eeuw werd Meppel als een zelfstandig kerspel afgescheiden van Kolderveen. Toen mocht men een kerk bouwen. De Grote of Mariakerk is eind 18de eeuw uitgebreid en rond 1960 gerestaureerd. De toren uit de tweede helft van de 15de eeuw is in de 16de eeuw voorzien van een ingangspoort; de open koepel is van 1827. De gemeente is sinds 1863 eigenaar van de toren.
Afgelopen voorjaar stond de Meppeler Toren in de steigers voor het 7-jaarlijks schilderwerk van de buitenkant. Toen zijn ook de muren van het bouwwerk geïnspecteerd. Sinds deze zomer is de toren weer in volle traditionele glorie het ijkpunt van alle Meppelers. Al eeuwen de icoon van de stad op talloos veel foto’s en schilderijen.
Van heel het volk
Maar ook hoofdrolspeler in smeuïge verhalen van Meppelers in de afgelopen eeuw. Bij het 555-jarig bestaan in 1992 werd daarom een ‘torenweek’ georganiseerd. Meppel culturele gemeente van Drenthe in 2014 werd niet voor niets opgesierd met een klank- en lichtspel: De Meppeler Toren spreekt! Legendarisch is het torenlied dat bij grote gelegenheden altijd door tout Meppel wordt gezongen.
Voor de bezoeker aan de stad is de toren in veel vormen uitgevoerd als souvenir. En last but not least: inwoners van Meppel worden ‘Meppeler muggen’ genoemd, naar een volksverhaal over de nacht waarin sommige inwoners dachten dat hun toren in brand stond, omdat er een rookwolk om de toren hing. Het bleek een zwerm vuurvliegen of muggen te zijn. In 1971 is kreeg dit Meppelgevoel vaste vorm in een beeld van Aart van den IJssel.