Olst-Wijhe – De voorlopige misdaadcijfers voor 2017 laten in de gemeente Olst-Wijhe opnieuw op veel fronten een daling zien van het aantal geregistreerde misdrijven. De preventieve aanpak en samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties lijken hun vruchten af te werpen.
Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in 2017 gedaald van 33 naar 26. Het aantal voltooide inbraken is daarbij meer gedaald dan het aantal pogingen. Het Donkere Dagen Offensief, de witte-voetjes-actie (waarbij de gemeente/politie flyers in de vorm van een schoenafdruk achterlaat bij woningen waar zij eenvoudig kan inbreken) en WhatsApp-groepen in de kernen moeten zorgen voor alertheid bij verdachte situaties.
Fietsendiefstal
In 2016 daalde het aantal aangiften van fietsendiefstal van 29 (2016) naar 16 (2017). Die daling zagen we zowel in Olst als Wijhe. Rondom de stations zijn er minder fietsen gestolen. Het opruimen van ‘weesfietsen’ geeft nu meer overzicht bij de fietsenstallingen.
Motorvoertuigen
Het afgelopen jaar zijn er 3 aangiften binnengekomen van diefstal van een voertuig. Deze incidenten vonden plaats in Olst. Het aantal aangiften van diefstal uit motorvoertuigen is gelijk gebleven; het gaat om 14 incidenten.
Geweld
Politie en OM pakken geweldsdelicten met meer prioriteit op vanwege de grote impact op slachtoffers en hun omgeving. Het aantal aangiften van geweld is gedaald van 30 in 2016 naar 23 in 2017. In de meeste gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt waarna hulp wordt geboden.
Buurtoverlast
Het aantal overlastmeldingen in de buurt is gestegen van 39 in 2016 naar 55 in 2017. De stijging is vooral in Wijhe te zien. Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Het aantal meldingen met betrekking tot personen met verward gedrag is eveneens gestegen; van 33 (2016) naar 49 (2017). Dit komt overeen met de landelijke trend. Voor 1 oktober 2018 stelt de gemeente Olst-Wijhe een plan van aanpak voor personen met verward gedrag vast.
Vernielingen
Het totaal aantal vernielingen van auto’s en straatmeubilair nam licht toe in 2017. De vernielingen vinden verspreid over de hele gemeente plaats. Voornamelijk in Olst is sprake van een toename. In Wijhe daalde het aantal aangiften van vernieling licht. In totaal zijn er in 2016 42 aangiftes binnengekomen, in 2017 52.
Oplichting
Er is een daling van het aantal aangiften van fraude geweest; namelijk van 59 in 2016 naar 49 in 2017. Mensen krijgen vaak te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen via websites. Ook wordt er misbruik gemaakt van persoonsgegevens. Wilt u weten hoe u internetoplichting kunt voorkomen? Kijk dan op https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html.
Tot slot
Burgemeester Ton Strien: “De politie en de gemeente Olst-Wijhe zijn tevreden over dit resultaat. Maar dat is geen reden om achterover te leunen. Verre van dat. Wij hechten veel waarde aan een veilige leefomgeving voor onze inwoners. Daarom blijven wij inzetten op de preventieve aanpak en de samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties. Wij hopen hiermee het aantal misdrijven nog verder terug te dringen.”