Wijhe – Een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Dat is wat het nieuwe initiatief Wijhe in Transitie nastreeft. Op 25 september vindt er een startbijeenkomst plaats om 20:00 uur in horeca- en ontmoetingscentrum GAAV, Langstraat 18. Daarmee wordt het initiatief in Wijhe de jongste loot aan de stam van Transition Network, een snelgroeiend wereldwijd netwerk van duizenden soortgelijke initiatieven.
In Olst al 2 jaar groep actief
Binnen een termijn van tweeëneenhalf jaar is Wijhe in Transitie het tweede Transitie-initiatief dat in gemeente Olst-Wijhe het licht ziet. In Olst draait een andere groep sinds de start in januari 2016 inmiddels op volle toeren. Het Olster burgerinitiatief stond er onder meer aan de wieg van coöperatie Goed Veur Mekare, stichting Goede Buren en tal van werkgroepen en activiteiten.
Nu ook naar Wijhe
Op 25 september vertelt Olsternaar Paul Hendriksen in GAAV over zijn ervaringen met Olst in Transitie, en verkent hij met de aanwezigen hoe iets dergelijks in Wijhe van de grond zou kunnen komen. In oktober volgen meer bijeenkomsten, waar belangstellenden kunnen kennismaken met het initiatief, en er samen verder invulling aan kunnen geven. “Wijhe in Transitie baseert zich op de ervaring van het netwerk van Transition Towns, waarvan er in Nederland ook ruim 50 zijn”, vertelt initiatiefnemer Hendriksen. “Maar er is geen blauwdruk voor wat we in Wijhe precies moeten gaan doen; dat is grotendeels afhankelijk van wat de Wijhenaren zelf van maken.”
Ambitieus
Transitie-initiatieven als Wijhe in Transitie hebben een ambitieus doel: je eigen dorp en omstreken voorbereiden op de combinatie van drie impacts van buitenaf: het einde van het tijdperk van fossiele energie, de gevolgen van klimaatverandering en met de voorgaande twee samenhangende noodzaak tot een grondige verandering van de economie. Kortom, de noodzaak om te schakelen naar een samenleving die in veel opzichten niet meer lijkt op wat we gewend zijn. Het Transitie-concept is optimistisch van aard. Het gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit, optimisme en ervaringen van gewone mensen. Vandaar de wens van Wijhe in Transitie om te investeren in ‘de kracht van de lokale gemeenschap’.
In korte tijd wereldwijd
In 2006 startte in het plaatsje Totnes (Zuidwest Engeland) het eerste ‘Transition Town’-initiatief. In een tijdsbestek van een paar jaar verspreidde dit concept zich als een virus door Groot-Brittannië en al snel ook over de grenzen. Inmiddels lopen er wereldwijd in enkele duizenden gemeenten en gemeenschappen soortgelijke Transitie-initiatieven. In Nederland startte als eerste in Deventer een groep, eind 2008.
Deventer
Hendriksen stond ook aan de wieg van dat initiatief in Deventer. Hij is inmiddels landelijk trainer voor startende groepen, en heeft er alle vertrouwen in dat Wijhe in Transitie een blijvertje gaat zijn, net als diens zusje in Olst. “Als ik zie hoeveel mooie initiatieven, projecten, organisaties, instellingen en bedrijven in en rond Wijhe al bezig zijn met onderdelen van de Transitie naar een duurzame samenleving, dan twijfel ik er niet aan dat er voldoende animo is voor wat wij willen.”
Verbinden en stimuleren
Als Transitie-initiatief zal Wijhe in Transitie zich vooral verbindend en stimulerend opstellen. “Het is zaak om de punten met elkaar te verbinden en zodoende waar mogelijk samenwerking tot stand te brengen tussen verschillende initiatieven, projecten en organisaties”, aldus Hendriksen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het project rond een duurzame bestemming voor Noordmanshoek. “En waar we dan nog witte vlekken zien, kunnen we zelf nieuwe projecten starten.”
Veel voorbeelden
Tijdens de bijeenkomst op 25 september zal Hendriksen daar veel voorbeelden van laten zien. Maar hoe dat in Wijhe gaat uitpakken”, benadrukt hij, “is afhankelijk van de initiatieven die mensen zelf nemen. Het kan goed zijn dat er werkgroepen voortkomen uit de bijeenkomsten die we vanaf de 25ste gaan organiseren. Deelnemers zullen activiteiten gaan opzetten rond deelthema’s als bijvoorbeeld voedselvoorziening, bouwen en wonen, economie, gezondheidszorg, onderwijs, afval, energie en vervoer.”
Bijeenkomst
Resultaten kunnen volgens Hendriksen variëren van onder meer boomplant-acties en cursussen in praktische vaardigheden tot het uitgeven van een gids met adressen van verkooppunten van streekproducten. Meer informatie over Wijhe in Transitie is te vinden op www.wijhe-in-transitie.nl. De bijeenkomst vindt plaats bij GAAV in de Langstraat 18, Wijhe, op 25 september. De toegang is gratis, er staat vanaf 19:30 uur koffie en thee klaar. Om 20:00 uur start het programma, en om 22:00 uur is het afgelopen.