-0.1 C
De Bilt

Opening Nieuwkomersschool Wereldrijk in Kampen

Op 24 januari opende de nieuwkomersschool Wereldrijk in Kampen officieel haar deuren. Onder het motto ‘Waar leren geen grenzen krijgt’, legt de school voor nieuwkomers de nadruk op het leren van Nederlands, rekenen en het mee kunnen doen in de samenleving. Wereldrijk bereidt nieuwkomers zo voor op regulier onderwijs. Het is een unieke samenwerking waarin alle 11 basisschoolbesturen in Kampen de krachten bundelen. De feestelijke openingshandeling werd verricht door wethouder onderwijs Bernard van den Belt en Irma Gelderblom, bestuurder van Stichting Openbaar Onderwijs Kampen (OOK).

Wethouder Bernard van den Belt: “Onderwijs is de sleutel tot een kansrijke toekomst. Met Wereldrijk – onder de paraplu van OOK – bouwen we aan een stevige basis voor kinderen van asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten. Het is bijzonder dat alle basisschoolbesturen in Kampen gezamenlijk deze verantwoordelijkheid nemen. We zetten hiermee dan ook een unieke stap voor gelijke kansen in Nederland.”

Feestelijke opening

De lessen op de nieuwe school startten op 6 januari. Op 24 januari was de feestelijke opening. Het welkomstwoord door directeur Natasja van Wijngaarden werd ondersteund door leerlingen van de school die het welkomstwoord vertaalden in hun taal van herkomst. Omringd met ballonnen en vergezeld door muziek openden wethouder Bernard van den Belt en bestuurder Irma Gelderblom vervolgens samen met een aantal leerlingen de deuren. Een feestelijke middag met verschillende activiteiten voor leerlingen en bezoekers volgde.

Eén locatie voor onderwijs op Wereldrijk

In plaats van verspreid in taalklassen over de stad krijgen de kinderen van asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten op basisschool ‘Wereldrijk’ onderwijs op één locatie aan de Tormentil in Kampen. De nieuwkomersschool valt onder stichting Openbaar Onderwijs Kampen (OOK).

Irma Gelderblom, bestuurder stichting OOK: “Basisschool Wereldrijk is bedoeld voor kinderen die het Nederlands nog niet goed beheersen. De leerlingen leren naast de Nederlandse taal ook rekenen, sociale integratie en Nederlandse gewoonten. Na maximaal twee jaar stromen de leerlingen uit naar een school die bij hen past en natuurlijk hoort daar een warme overdracht bij.”

Kinderen verder helpen

Natasja van Wijngaarden, directeur Wereldrijk: “Op Wereldrijk gaat het om meer dan alleen onderwijs. We zijn een vraagbaak voor ouders en streven naar een laagdrempelige benadering. We zetten ons graag in om gezinnen te helpen wanneer zij vastlopen met vragen en werken daarvoor nauw samen met verschillende instanties en de andere scholen.

Om leerlingen en hun ouders goed op weg te helpen naar het vervolgonderwijs binnen de gemeente Kampen, bieden wij naast onderwijs actief begeleiding aan gezinnen voor wie het Nederlandse onderwijsstelsel vaak onbekend is. We zijn blij dat we kinderen op deze manier verder kunnen helpen, waarbij de nauwe samenwerking met de scholen binnen de gemeente Kampen belangrijk is. Het werken vanuit verbinding tussen het gezin, de vervolgschool en Wereldrijk wordt door ons als betekenisvol ervaren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio