Heino – Het proefveld bij de waterspeelplaats achter Boerderij Aver Heino begint weelderig te bloeien met heel veel verschillende meerjarige kruiden. Die kruiden moeten meer insecten aantrekken, zonder dat je er ieder jaar opnieuw mee aan de slag moet. Het is een proef van Salland Zoemt, samen met WDOD, Duurzaam Heino en Sallandse Vlinderfotograaf.
Eenjarig spul ongeschikt
Ineens was daar in het nieuws dat die fleurige wildmengsels in de berm en op akkerranden eigenlijk helemaal niet de beste oplossing is om insecten aan te trekken. Het is allemaal eenjarig spul, mooi voor op de foto. Een carnavalsmengsel, zegt IVN Raalte, zelfs met kruiden die hier helemaal niet horen, niet geschikt zijn voor onze insecten en inheemse kruiden overwoekeren. Voor een blijvende oplossing moet je ander kruid gebruiken.
Proefveldjes
Salland Zoemt is daarom aan de slag gegaan met een paar proefveldjes. Een van die plekken is de waterpartij van Waterschap Drents Overijsselse Delta achter biologische boerderij Aver Heino, een strook grond aan de Berkendijk. In het vroege voorjaar heeft Salland Zoemt daar wildmengsel ingezaaid dat er meerjarig blijft staan. Kwestie van een of twee keer per jaar het gras maaien én afvoeren, zodat het kruidenmengsel de kans krijgt boven het gras uit te komen en ook zodat de grond ter plekke schraal wordt waardoor de grassen er sowieso minder kans hebben.
Volop kruiden
Hoe dat meerjarig uitpakt op de proefveldjes gaat Salland Zoemt monitoren, niet of de kruiden het wel gaan doen, maar of er ook daadwerkelijk meer insecten op afkomen. Want met die kruiden zit dat wel goed, bleek afgelopen weekend tijdens een controle. Wilde peen, dagkoekoeksbloem, kale jonker, biggenkruid, rode klaver, duizendblad, rolklaver, leverkruid, reigersbek, weegbree, chicorei, herderstasje en kamille. Allemaal meerjarigen waar je niet meer achter aan hoeft, als je de grond maar niet iedere keer openscheurt, wat je wel doet als je ieder jaar opnieuw gaat inzaaien.
Ongerept houden
Door de grond op de proefveldjes zo goed als ongerept te houden, krijgen overigens ook eenjarigen een veel betere overlevingskans. De klaproos is zo’n eenjarige. Maar die laat wel zaad achter. Dus de kans dat hij volgend jaar weer meedoet is groot. Of dat jij een jaartje overslaat en er dan plots weer bij is. Bij de controle afgelopen weekend werden naast de klaproos ook de eenjarige bolderik, gele ganzenbloem en korenbloem gespot. De kruiden in de rand en de waterberging groeien feilloos in elkaar over.