Oldebroek – Doordat het klimaat wordt het weer extremer. Steeds vaker krijgen we te maken met hoosbuien en wateroverlast. Langere perioden van droogte en hitte. Ook in de gemeente Oldebroek hebben ze de afgelopen jaren door extreme neerslag vaker te maken gehad met wateroverlast. Om huidige wateroverlast locaties te ontlasten en om te anticiperen op de klimaatsveranderingen heeft de gemeente Oldebroek een aanzienlijke afkoppel ambitie.
Regenwater afkoppelen.
Het regenwater is nu nog aangesloten op de bestaande riolering in de straat, maar wordt hier van ‘afgekoppeld’. In plaats van afvoer naar de riolering wordt het regenwater ter plekke geïnfiltreerd in de bodem of het wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Hierdoor wordt het bestaande rioolstelsel ontlast waardoor minder snel wateroverlast ontstaat en zo is de gemeente beter bestand tegen toekomstige klimaatveranderingen.
Afkoppelen regenwater Plukon en Cêlavíta
Op korte termijn moet ongeveer 17 tot 20 hectare afgekoppeld worden. De gemeente richt zich naast het afkoppelen van het openbaar gebied ook op grootschalige particuliere terreinen in de gemeente. Deze grote particuliere terreinen kunnen namelijk vaak relatief goedkoop afgekoppeld worden. De bedrijventerreinen Plukon en Cêlavíta zijn hier twee goede voorbeelden van. In totaal wordt in samenwerking met deze bedrijven ongeveer 70.000 m2 (7 ha) verhard oppervlak afgekoppeld. Het regenwater van Plukon en Cêlavíta wordt afgevoerd naar een verlaging (wadi) in het weiland voor Plukon en naar een ondergronds krattensysteem onder de parkeerplaats van Cêlavíta.
Educatie en waterbewustwording
Dit afkoppelproject komt in aanmerking voor een afkoppelbijdrage van het waterschap. Een gedeelte van de bijdrage wordt gebruikt voor communicatie en educatie. Er zijn plannen voor het plaatsen van een insectenhotel, educatieve wandeling, picknickplaats en informatieborden bij de wadi.
Overeenkomst
Donderdag 19 oktober ondertekenden wethouder L. Groot, dhr. H. Kuipers (plantmanager Plukon) en dhr E. Verweijmeren, (operationeel directeur Cêlavíta) een overeenkomst voor het afkoppelen van het regenwater. Eind november wordt gestart met de uitvoering. “Mooi hoe we samen met ondernemers dichterbij onze grote afkoppelambitie komen en aan een duurzame leefomgeving voor onze inwoners kunnen werken”, aldus wethouder Lydia Groot.