Tijdens een feestelijke uitreiking heeft Stichting Goede Buren Olst de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2024 van Overijssel in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning, geïnitieerd door Natuur en Milieu Overijssel, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie.
Het initiatief ontving een mooie circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool van hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang trots het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.
Initiatieven die elkaar versterken
Van alle inzendingen viel Stichting Goede Buren Olst in Overijssel extra op in de ogen van de jury. De stichting huurt een winkelruimte in Olst waar verschillende initiatieven elkaar versterken: een Soepcafé, een Repaircafé, een tweedehands kleding- en speelgoedzaak voor een goed doel en een goedbezochte stamtafel, een verkooppunt voor biologische groente uit de buurt, verpakkingsloos winkelen van droogwaren, Energieadvies, Rok ’n Ruil (kledingruil) en meterverhuur aan lokale hobbyisten en producenten die hun duurzame producten “zonder kilometers” willen verkopen.
Stichting Goede Buren Olst kenmerkt zich door haar creativiteit. Doordat alles in de ruimte op wielen staat, kan de ruimte op veel verschillende manieren benut worden. Zo kunnen de verschillende circulaire initiatieven zonder moeite gecombineerd worden. Het initiatief wordt gerund door zo’n zestig vrijwilligers. De wisseltrofee werd door de winnaar van vorig jaar, LETS Zwolle Ruilkring, overgedragen aan Stichting Goede Buren Olst en in ontvangst genomen door Paul Hendriksen en Martha Beeker.
Een bekroning voor de vrijwilligers
Martha Beeker en Paul Hendriksen zijn blij met de erkenning: “Na een periode van opbouwen zijn we nu initiatief dat zijn waarde echt bewezen heeft en daar zijn wij supertrots op. We zijn als initiatief nu volwassen. Ook de grote groep mensen die hierbij betrokken is en de draagvlak in het dorp en daarbuiten. Het is mooi om het op deze manier publiciteit te geven en een bekroning voor de vrijwilligers die alles draaien. Zonder deze mensen kan het niet.” zeggen zij namens het initiatief.
Stichting Goede Buren
Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, zal Stichting Goede Buren Olst helpen om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. De Natuur en Milieufederaties hebben dit logo speciaal ontworpen om het winnende burgerinitiatief te eren en anderen aan te moedigen hetzelfde pad te bewandelen. Onder de genomineerden van dit jaar waren ook diverse andere inspirerende initiatieven te vinden, zoals een Repair Café, woondeelconcept, een kledingbieb en een weggeefwinkel. Een mooie verzameling van initiatieven die Overijssel dichterbij een circulaire samenleving brengen.
De rol van burgers in de overgang naar een circulaire samenleving
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Overijssel al vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging.
Voor meer informatie over Stichting Goede Buren Olst en hun circulaire initiatief, bezoek Goede Buren (goede-buren.nl) of neem contact op met Martha Beeker goedeburenolst@gmail.com