16.1 C
De Bilt

Werkgroep brengt historie van Genemuiden in beeld

Met vier video’s heeft de werkgroep Historie & Ambachten samen met de gemeente Zwartewaterland een aantal bijzondere verhalen uit de historie van Genemuiden in beeld gebracht. De video’s zijn ontstaan vanuit de leefbaarheidsplannen en maken sinds kort deel uit van een mini-expositie in de petroleumkelder in Genemuiden. “Samen met de werkgroep zijn we erin geslaagd om het verhaal van Genemuiden op een boeiende en sfeervolle wijze beschikbaar te maken voor onze inwoners en onze gasten”, aldus wethouder Maarten Slingerland.

Werkgroep

Slingerland bedankte vandaag in ’t Olde Staduus een vertegenwoordiging van de leden van de werkgroep voor hun rol bij de totstandkoming van de video’s over de historie en kenmerkende ambachten van Genemuiden. Daarna bezochten ze samen de petroleumkelder waar de video’s vanaf nu te zien zijn in een speciale mini-expositie. Een mooie plek volgens de wethouder: “De historie uit de video’s komt hier in de monumentale petroleumkelders bij elkaar. Het is de verbinding tussen de oude ambachten en de nieuwe industrie.”

In de video’s komen de Kerkbuurt en het ontstaan van de tapijtindustrie aan bod. Maar ook het verhaal achter het dempen van het Veergat en Drecht en de stadsbrand van 1868. “De video’s vertellen het verhaal van Genemuiden. En brengen het leven in Genemuiden in beeld. Van vroeger, maar ook van nu”, vertelt Slingerland. “Genemuiden heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt die we op deze manier kunnen overdragen op de volgende generaties.”

Onderdeel van de stadswandeling

De video’s worden niet alleen op een scherm getoond in de petroleumkelder, tussen de binnen- en buitenhaven. Ze maken bovendien deel uit van de stadswandeling door Genemuiden. Hiervoor zijn QR-codes geplaatst op de ANWB-borden langs de route. Wandelaars kunnen deze codes scannen voor meer informatie over de historie die de verschillende plekken in Genemuiden uitademen.

De wethouder raadt inwoners aan om de video’s langs de route te bekijken. “Het DNA van Genemuiden en Zwartewaterland komt hiermee langs deze wandelroute terug”, aldus Slingerland. “De video’s geven bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom inwoners vroeger lakens voor hun ramen hingen en waarom je niet meer mocht roken op de Achterweg. Maar ook hoe Genemuiden door een plantje de tapijtstad van Nederland werd. “

Leefbaarheidsplannen

Na de afronding van de herinrichting van de Binnenhaven is dit gebied in het centrum nu verder verrijkt. Slingerland: “De afgelopen jaren hebben we samen met onze inwoners al een groot aantal leefbaarheidsplannen gerealiseerd. Deze video’s zijn daar het nieuwste resultaat van. We hebben daarmee de lokale identiteit verder versterkt. Als gemeente mogen we trots zijn op de betrokkenheid en inzet van onze inwoners om op deze manier de parels uit onze kernen voor het voetlicht te brengen.”

Binnen de werkgroep Historie & Ambachten werkten het Historisch Centrum Genemuiden (Sijm van Lente), Tapijtmuseum (Siemen Beens), TIP/’t Olde Staduus (Klasien Hoekman-Fuite en mevrouw Beens) samen. De video’s werden gemaakt door Laurens Oosterbroek (Elloo).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio