Code oranje voor grootschalige gladheid, in het noorden ook sneeuwjacht

Verwachting voor vandaag en morgen

Vannacht is het bewolkt en vooral in het noorden en noordoosten valt nog af en toe sneeuw. In het hele land geldt nog code oranje voor grootschalige gladheid a.g.v. gevallen sneeuw en ijsplaten op de weg. In het noorden is daarnaast ook nog sprake van sneeuwjacht, door de harde wind in de noordelijke helft van het land blijft de sneeuw daar stuiven en komen er lokaal sneeuwduinen voor. De minimumtemperatuur ligt rond -6°C. Voor het gevoel is het flink kouder met waardes tussen -10 en -15 graden. In het noordelijk kustgebied staat eerst nog een stormachtige wind, 8 Bft. Bovendien komen daar zware windstoten van ongeveer 80 km/u voor. Boven de noordelijke helft van het land staat een (vrij) krachtige oostenwind, elders een matige tot vrij krachtige oostenwind. De wind neemt vooral boven land geleidelijk in kracht af.

Overdag blijft het bewolkt met vooral in het oosten en zuidoosten af en toe sneeuw, daar valt 2-5 cm, elders valt 1-2 cm. De code oranje blijft tot 12:00 van kracht. Het blijft zeer koud met een maximumtemperaturen van ca. -5°C landinwaarts tot -2°C op de Waddeneilanden. In combinatie met de matige, in het noorden vrij krachtige oost- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden. Langs de noordkust blijft de wind hard, 7 Bft, met aanvankelijk nog zware windstoten tot 75 km/u.

In de nacht naar dinsdag komen er geleidelijk meer opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. In het Waddengebied kunnen er enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -3°C op de Wadden tot lokaal -12°C in het oosten en zuiden. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen -15 en -20 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdag overdag hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden en is het nagenoeg overal droog. Op de oostelijke Waddeneilanden kunnen er nog steeds sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt op de Wadden tot -6°C in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 08/02/2021 03.37 uur LT

    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio