Krimpenerwaard – Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. De provincie is een actie gestart voor de bijen en heeft daarom dit jaar insectenhotels uitgedeeld.
Insectenhotel van provincie cadeau
De gemeente Krimpenerwaard heeft ook een insectenhotel van de provincie ontvangen. Dit hotel is vrijdag 2 oktober geplaatst op de Algemene begraafplaats Lageweg. Ook op andere locaties in de verschillende kernen in de gemeente Krimpenerwaard plaatst de gemeente dit najaar insectenhotels.
Ruimte voor blije bijen
Met het plaatsen van insectenhotels draagt de gemeente bij aan een groot bijen- en insectenlandschap, waarin de natuur én de mensen opbloeien. Een bijenlandschap is een groot netwerk van tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden met heel veel bloemen. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen.
Ecologisch
Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen, het zorgt ook voor een ecologische basiskwaliteit in een gebied. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn op hun beurt weer voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Het landschap wordt hierdoor levendiger en kleurrijker. De bij geeft dus als het ware vleugels aan de biodiversiteit. ‘Bio’ betekent leven, en ‘diversiteit’ verscheidenheid. Biodiversiteit gaat dus over veel verschillende planten en dieren in een bepaald gebied. Hoe meer soorten, hoe rijker de biodiversiteit. Want alle bacteriën, schimmels, dieren, planten en mensen zijn van elkaar afhankelijk.
Nog meer voor biodiversiteit
Op de website van de gemeente Krimpenerwaard is meer te lezen over wat de gemeente doet voor de biodiversiteit: www.krimpenerwaard.nl/biodiversiteit. In de afgelopen jaren is er begonnen met eenvoudig uit te voeren maatregelen. Er wordt bijvoorbeeld al in delen gemaaid, gesnoeid en geknot. We hebben natuurvriendelijke oevers aangelegd.
Vaste, bloeiende planten
Ook kiest de gemeente voor bloeiende vaste planten in de plantvakken die veel nectar en stuifmeel bevatten. Zo trekken ze meer insecten aan. De komende tijd neemt de gemeente meer maatregelen voor meer biodiversiteit. Op 24 september heeft de wethouder het convenant Prachtlint getekend. Prachtlint zal voor de Krimpenerwaard het platform zijn waar kennis en initiatieven rond biodiversiteit samenkomen en worden gestimuleerd.
Samen herstellen we de biodiversiteit, waardevol voor iedereen!