Dordrecht – Een 28-jarige Dordtenaar bracht niet alleen zichzelf in gevaar door een grote hoeveelheid levensgevaarlijke explosieven op zijn slaapkamer te bewaren, nota bene op een plek waar warmte en elektriciteit voor spontane ontbranding zouden kunnen zorgen. De klap die 93 Cobra’s, 4 Shells en 2 mortieren dan zouden opleveren, zouden ook gevaar opleveren voor de omwonenden. Gelukkig kwam het niet zover. Dankzij een onderzoek naar vuurwerkverkoop achterhaalden agenten van het Vuurwerkteam zijn voorraad en namen het in beslag voor het slachtoffers, schade of overlast kon veroorzaken.
Het Vuurwerkteam bezocht het adres aan het Suze Groeneweg-erf zondag nadat de bewoner naar voren kwam in een onderzoek naar vuurwerkverkoop. De verdachte, de 28-jarige bewoner is aangehouden. De illegale explosieven (93 Cobra’s, 4 Shells en 2 mortieren) zijn in beslag genomen. De man moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.
Wat kan ik doen als ze toch vuurwerk afsteken?
Vuurwerkoverlast in je woonomgeving is altijd vervelend en soms zelfs ronduit gevaarlijk bijvoorbeeld als er een cobra word afgestoken. Wil je overlast door (illegaal) vuurwerk melden? Bel dan alleen bij een verdachte of (levens)gevaarlijke situatie met het noodnummer 112.
Is de situatie niet gevaarlijk? Meld de overlast dan via het meldformulier. Je kunt vuurwerkoverlast ook bij je gemeente melden. Veel gemeenten hebben hier een speciaal meldpunt voor.
Heb je aanwijzingen dat ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen? Bel dan met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.
Spontane explosies cobra door trui of tas
Illegaal vuurwerk (Cobra’s, Shells en mortieren) is niet voor niks verboden. Het is vaak instabiel en kan al afgaan door bijvoorbeeld warmte, statische elektriciteit door een trui of tas, of door elektrische apparaten. Omdat het flitspoeder bevat in plaats van buskruit, ontbrandt het accuut en explodeert het onmiddelijk waardoor je geen tijd hebt om op veilige afstand te gaan staan. Omdat het flitspoeder vaak ook nog lekt op bijvoorbeeld je handen of in je tas, is het risico voor lichamelijk letsel groot. En de kracht van de explosie zorgt voor enorm veel schade en overlast voor mensen en dieren.
Geen enkele ouder zou deze risico’s op de koop toe willen nemen als hun kind de straat op gaat met een voorraadje in hun tas. Vuurwerkspecialist Femke Neutegem roept in een speciale politiepodcast ouders op om vaker in de telefoon van hun kinderen te kijken en met hen in gesprek te blijven. Luister en kijk hier naar de podcast met meer informatie over het werk van de Vuurwerkteams.