Arnhem – Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald vanwege de langdurige kou in combinatie met de stevige nachtvorst. Vanwege het hardnekkige misverstand dat alle zeventien pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven, doet dit nieuwsbericht wellicht menig wenkbrauw fronsen. Zwartvoetpinguïns leven echter langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn de huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking.
Pinguïns bij de warme kachel
Het Arnhemse dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park bij de warme kachel mildere tijden te laten afwachten. In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig eer ze erin slagen een eigen partner én rotshol te bemachtigen. Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels uit voorzorg naar binnen.
Slechts drie à vier soorten bewonen permanent Antartica
De meeste wetenschappers onderscheiden tegenwoordig zeventien verschillende pinguïnsoorten, die allemaal op het zuidelijk halfrond leven. Het is echter een hardnekkige mythe dat alle pinguïns uitsluitend in koude gebieden leven. De meest noordelijke pinguïnsoort leeft zelfs bijna op de evenaar op de Galapagos-eilanden, die bij Ecuador horen. Zeven pinguïnsoorten zijn daadwerkelijk in of rond Antartica te vinden, maar enkele van die soorten trekken in het koudste jaargetijde iets meer naar het noorden naar omliggende eilanden. Slechts drie à vier soorten bewonen permanent Antartica. Eén van die permanente bewoners is echter de keizerspinguïn, die vanwege zijn charismatische voorkomen waarschijnlijk bij veel mensen op het netvlies gekleefd zit. Wellicht heeft dat gegeven bijgedragen aan het hardnekkige misverstand dat alle pinguïns in Antartica leven.