Oldebroek – Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oldebroek heeft 5 objecten aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om drie sluizen en twee schotbalkloodsen in de polder Oosterwolde. Deze objecten vertellen een verhaal over de ontwikkelingsgeschiedenis van de waterhuishouding in de polder Oosterwolde.
Sluizen als monument
Met de aanwijzing van de sluizen als gemeentelijk monument willen wij de cultuurhistorische waarden van de sluizen bewaren voor de toekomst. De Eektermerksluis, Bolsmerksluis en Lummerksluis maken deel uit van een groter stelsel waterwerken dat is aangelegd om het achtergelegen laagland bescherming te bieden tegen hoge waterstanden van de voormalige Zuiderzee.
Hoge beschermde status
Frans ter Maten, heemraad waterschap Vallei en Veluwe: “De bovengenoemde sluizen hebben een hoge beschermde status binnen het waterschap. Deze sluizen werden vroeger gebruikt om de polder droog te houden. De namen van de sluizen brengen de markegenootschappen, de vroegere grondbeheerders, in herinnering. Het in goede staat houden van cultuurhistorische waardevolle elementen biedt ons de gelegenheid om ons unieke ‘waterverhaal’ naar buiten te brengen. Wij zijn blij met het aanwijzen van de sluizen als gemeentelijk monument. Hiermee krijgen ze nog een extra beschermde status.”
Schotbalkloodsen
Naast de sluizen zijn ook twee schotbalkloodsen aangewezen als gemeentelijk monument. De schotbalkloodsen werden van oorsprong gebruikt om de schotbalken voor de naastliggende sluis op te kunnen slaan op de momenten dat ze niet nodig waren. Momenteel wordt een van de schotbalkloodsen door het waterschap gebruikt voor opslag en de andere door een particulier als zomerverblijf.
Informatieborden
In de nabije toekomst zullen bij de vijf nieuwe gemeentelijke monumenten informatieborden komen te staan waar voorbijgangers uitgebreider kunnen lezen over de bijzondere historie van deze sluizen en schootbalkloodsen. “Met de aanwijzing van de vijf gemeentelijke monumenten blijven de kenmerkende elementen in de ontwikkelingsgeschiedenis van de waterhuishouding in de gemeente en regio beter bewaard. Middels te plaatsen info wordt het verhaal wat er achter zit levendig en geeft een extra impuls om dit in stand te houden,” vertelt wethouder Ben Engberts.