14.1 C
De Bilt

Onderzoek water uit Wijchens meer als energiebron deze zomer klaar

Wijchen – Is het Wijchens Meer of de Vormerse plas geschikt als toekomstige warmtebron voor Wijchense huizen? En is de aanleg van een warmtenet haalbaar zonder extra energiekosten voor onze inwoners? En wie zorgt ervoor dat het allemaal werkt? De reden voor deze en andere vragen is het verbod op het gebruik van aardgas in nieuwbouwwoningen.

Gemeente klaar voor twee grote projecten

De gemeente Wijchen start daarom een onderzoek naar deze manier van verwarming van huizen bij twee grote projecten. De resultaten deelt de gemeente voor de zomer met de gemeenteraad. Elke gemeente moet in 2050 voldoen aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Daarom krijgen nieuwbouwwoningen sinds juli 2018 geen aansluiting meer op het aardgasnet. Plannenmakers zijn dus verplicht om andere energiebronnen te gebruiken, zoals zon, wind en ook water.

Kansen voor Wijchens Meer

Wethouder Geert Gerrits van Ruimtelijke Ordening: “Wijchen heeft best veel wateren, zoals het Wijchens Meer en de Vormerse Plas. Tegelijk zijn er veel bouwplannen in voorbereiding en die huizen moeten straks wel verwarmd worden”. Reden genoeg voor het college om de kansen van aquathermie (water als energiebron) te onderzoeken. De gemeente kijkt eerst naar de gebiedsontwikkelingen in Wijchen-West en Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Deze liggen namelijk in de buurt van water.

Duurzaam verwarmen

“Het zou mooi zijn als het duurzaam verwarmen met plaatselijk aanwezig oppervlaktewater een geschikte oplossing blijkt te zijn. Een oplossing die ook minder invloed heeft op de buitenruimte dan bijvoorbeeld een luchtpomp aan de gevel van elke woning. Natuurlijk zijn er nog heel veel vragen te beantwoorden en moeten we nog veel stappen zetten. Deze kans is zeker een onderzoek waard”, zegt Gerrits.

Onderzoek

Water als energiebron gebruiken, wordt op sommige plaatsen in Gelderland al gedaan. Dit gaat altijd samen met de aanleg van een warmtenet en er is een warmtebedrijf nodig. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het in kaart brengen van de rol die de gemeente Wijchen hierbij kan en wil spelen. En welke risico’s er zijn. Daarbij is ook de provincie Gelderland betrokken. De provincie heeft de nodige kennis. Zij onderneemt op dit moment stappen om gemeenten beter te helpen bij dit soort ontwikkelingen. Daarnaast worden ook andere experts betrokken bij het onderzoek dat voor de zomer klaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio