Flevoland – Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 25 maart een werkbezoek gebracht aan Woonzorg Flevoland. De Koning liet zich door onder meer verpleegkundigen, begeleiders en bewoners informeren over de effecten van de coronapandemie op de thuiszorg, verpleeghuiszorg en de dagbesteding. Het bezoek vond plaats in Lelystad, bij verpleeghuis De Hanzeborg en dagbesteding Het Groene Huis.
Zorg onder druk was enorme uitdaging
De Hanzeborg is een woonzorgcentrum voor ruim 125 bewoners. De Koning sprak tijdens zijn bezoek met verpleegkundigen en begeleiders over de thuiszorg en de covid-unit, die onder grote druk stond tijdens de eerste golf van de coronapandemie. De zorg ging door, terwijl het werk moeilijker werd door het dragen van beschermende kleding en het steeds moeten omkleden en ontsmetten. Daarnaast nam de onzekerheid en angst van medewerkers en cliënten toe.
Betrokkenen bij corona-uitbraken
Vervolgens sprak de Koning met betrokkenen over het omgaan met corona-uitbraken in de huizen. Medewerkers vertelden over de inrichting van cohortafdelingen en de flexibele inzet van medewerkers voor andere taken. Aansluitend sprak de Koning met bewoners over hun ervaringen tijdens deze crisis en de bezoekbeperkingen. In het woonzorgcentrum zijn inmiddels ongeveer 95% van de bewoners en naar schatting 75% van het personeel gevaccineerd.
Koning ook in Het Groen Huis
In Het Groene Huis, een dagbestedingslocatie voor mensen met (beginnende) dementie, sprak de Koning met bezoekers van de dagbesteding en hun begeleiders. Zij vertelden onder meer over hun ervaringen, de tijdelijke sluiting door corona, de thuisbegeleiding die zij in die tijd ontvingen en wat de dagbesteding voor hen betekent.
Woonzorg Flevoland
Woonzorg Flevoland biedt zorg en diensten aan mensen met een lichamelijke en psychogeriatrische zorgvraag, zoals bijvoorbeeld dementie. Het gaat om huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding, wijkzorg en eerstelijnsverblijf tot zorg in een van de woonzorglocaties.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in (video-)gesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.