15.1 C
De Bilt

VNG-pilot leert jongeren hun stem te laten horen

Heerhoguwaard De gemeente Heerhugowaard is een van de zes gemeenten in Nederland die deelneemt aan de VNG-pilot ‘Democratie & Jongeren’. Doel van de pilot is om de jongeren een stem te geven, de politiek dichter bij de jongeren te brengen en de dialoog te ontwikkelen tussen beide partijen. Onder de noemer ‘Laat je zien, laat je horen’ geeft Heerhugowaard invulling aan deze pilot in de vorm van een debatwedstrijd. De kick-off van het pilotproject vond woensdag 7 juli plaats tijdens het bezoek van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk aan Heerhugowaard.

VNG-pilot voor Jongeren

Heerhugowaard wil dat álle jongeren, dus ook de ongehoorde jongeren, in Heerhugowaard en ook Langedijk hun stem kunnen laten horen. Uit een enquête van cultuurverbinder Jongeren Jasmijn van Vliet blijkt dat de helft van de jongeren in Heerhugowaard en Langedijk hun stem wil laten horen over factoren in hun omgeving als het cultuur- en sportactiviteitenaanbod. Ruim 80 procent van deze doelgroep geeft aan dat dat dit van belang is omdat activiteiten buiten school van invloed zijn op hun welbevinden.

‘Laat je zien, laat je horen’

Om de jongeren in een veilige, vertrouwde omgeving hun stem te laten ontwikkelen en vervolgens te laten horen is door gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, in samenwerking met de jongeren, de middelbare scholen in de regio, cultuurverbinder Jongeren Jasmijn van Vliet, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Debat Instituut Nederland en het jongerenwerk het debatproject ‘Laat je zien, laat je horen’ ontwikkeld.

Tijdens de VNG-pilot worden jongeren in aanloop naar de debatwedstrijd gestimuleerd om op school met elkaar in debat te gaan over zaken die voor hen belangrijk zijn en waar zij graag over meedenken. Begeleid door een docent ontwikkelen de jongeren een eigen stem en leren ze dat elk individu een andere stem kan en mag vormen, dat elke stem telt en dat iedereen gehoord hoort te worden. Ook leren de jongeren hun stem goed te onderbouwen en over te brengen. De leerlingen dragen zelf stellingen aan over thema’s die in hun levenswereld spelen en worden getraind in het debatteren over deze eigen aangedragen stellingen en over thema’s die zijn aangedragen door de lokale politiek.

Debatwedstrijd

Per middelbare school gaan verschillende klassen vervolgens met elkaar in debat. De winnende klas van elke school wordt uitgenodigd voor een debatwedstrijd in Lagerhuis-vorm bij Cool kunst en Cultuur eind oktober. Tijdens deze ‘finale’ gaan de winnende klassen met elkaar én met de lokale politiek de dialoog aan over stellingen die worden aangedragen door zowel de jongeren als de politiek. Een onafhankelijke jury bepaalt de winnaar van de debatwedstrijd. De winnende klas zal een jaar lang functioneren als klankbord namens de jeugd en advies geven aan de lokale politiek over diverse (maatschappelijke) onderwerpen en ontvang tevens de wisselbeker.

Het uiteindelijke doel is om de debatwedstrijd elk jaar te laten terugkeren en samen met de jongeren in te vullen, zodat in de gemeente Dijk en Waard de ongehoorde stem tot een herkende en bekende stem wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio