7.6 C
De Bilt

Baby groente tas heeft positief effect op inname bij baby’s

Purmerend De Baby Groente Tas (www.babygroentetas.nl) heeft een positief effect op frequentie, variatie en ‘vroeg starten’ met groente geven. Op dinsdag 21 september zijn deze resultaten van het wetenschappelijke experiment dat de VU Amsterdam deed in Purmerend en Beemster, bekendgemaakt in een kort webinar. De gemeenten Purmerend en Beemster hebben op basis hiervan besloten om in 2022 door te gaan met de GroenteTas.

In 2021 vond er vanuit Spurd/JOGG-Purmerend een pilot plaats met de Groente Tas, in de gemeenten Purmerend en Beemster. Ouders met een baby van 4 tot 6 maanden konden deze tas 8 weken gratis ontvangen. De pilot is onderzocht door de VU Amsterdam onder leiding van Prof. Dr. Jaap Seidell. Een wetenschappelijk experiment met een experimentele en een controlegroep toont aan dat baby’s met de Groente Tas frequenter en gevarieerder groente binnenkrijgen en eerder starten met het eten van groente. Ook ouders zijn er blij mee: de tas wordt beleefd als ‘cadeautje’ en 94% is tevreden of zeer tevreden.

Belang van groente eten op jonge leeftijd

Wethouder Harry Rotgans vindt het belangrijk dat de gemeente er is voor haar jongste inwoners en hun ouders. De Baby Groente Tas helpt ouders om verse en gevarieerde groente te geven aan hun baby. Als baby’s vaak verse groenten proeven, eten zij op latere leeftijd dus ook beter groente. En dat is winst, omdat in Nederland de meeste volwassenen en kinderen te weinig groente eten. We zijn blij met de positieve resultaten van de pilot en hebben als gemeente daarom besloten ook in 2022 door te gaan met de Groente Tas.’

De babytijd is van alle leeftijden het meest kansrijk als het gaat om het aanleren van gezonde gewoontes. Alles wat een kind tussen de 4 en 12 maanden vaker proeft, wordt opgeslagen op zijn of haar ‘harde schijf’. De Baby Groente Tas sluit aan op het landelijk programma Kansrijke Start. 

Waarom de Baby Groente Tas

De Groente Tas is een kansrijk instrument, stelt o.a. prof. Dr. Jaap Seidell. Het helpt gezinnen om in het ritme te komen van vers koken. Doordat groente én hulpmiddelen worden thuisbezorgd, is de Groente tas veel effectiever dan informatie alleen. De Groente tas werkt als ‘nudge’, als gedragsfacilitatie. Het leidt direct tot gezonder gedrag en vaardigheden. Het is bovendien een kans om al vanaf jonge leeftijd betrokken te zijn bij kinderen in de gemeente. De interventie is kostbaar, het kost zo’n €89,- per gezin. Daarom is het raadzaam om met de gratis tas te focussen op gezinnen die dit het hardst nodig hebben. Voor draagkrachtige ouders zou de tas tegen kostprijs beschikbaar kunnen worden gesteld.

Wat is de Baby Groente Tas

De groente Tas is een papieren tas die op vrijdag thuis wordt bezorgd. Elke week zitten hier twee groentes in, plus een recept. De ouder maakt met één tas 7 maaltijden en vriest deze in. De eerste tas bevat ook handige diepvriesbakjes en indien gewenst een staafmixer, en is ‘Voedingscentrum-proof’.

Ontstaan en partners

De Baby Groente Tas is zo’n acht jaar geleden bedacht door Floor Volker. In 2020 mocht zij het idee vanuit haar functie als JOGG-regisseur bij Spurd ontwikkelen. Het idee voor de Baby Groente Tas is eveneens jaren geleden ontstaan bij de onderzoeksgroep van prof. Dr. Jaap Seidell van de VU in Amsterdam. In dit project komen beide partijen samen. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) heeft dit wetenschappelijke onderzoek naar de Baby Groente Tas tevens gesteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio