Aalsmeer – Al langer wordt er in Aalsmeer campagne gevoerd voor een goede afvalscheiding. Op dit moment produceren we per inwoner van gemeente Aalsmeer gemiddeld 173 kilogram restafval. Om aan de landelijke doelstelling van 100 kilo te voldoen, moet er dus nog flink wat gebeuren. Het goede nieuws is dat we dit op een makkelijke manier naar elkaar toe kunnen brengen. Ons restafval bestaat namelijk nog voor 43% uit groente-, fruit-, tuinafval (gft) en etensresten.
Voor een beter milieu
Door gft en etensresten te scheiden, dragen we bij aan een beter milieu en een betere toekomst. Gft en etensresten worden door Meerlanden in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout voor 100% gerecycled tot zes nuttige producten: groengas, CO2, warmte, compost, water en citrusbrandstof. Hoe ‘schoner’ het opgehaalde gft en etensresten – dus hoe minder restafval erin zit – hoe meer grondstoffen en energie ze uit gft en etensresten kunnen halen.
Wel gft campagne
Wethouder Wilma Alink van Afval over de campagne: “Gft scheiden maakt het verschil: het geeft wel! Voor het milieu en de toekomst van onze kinderen. Maar wat is wel gft? Om onze inwoners te helpen bij die vraag, voeren we deze week een campagne. Dat doen we met verschillende acties. Natuurlijk is er de Meerlanden app en wij hebben net als Milieu Centraal een overzicht beschikbaar om mensen te helpen bij het scheiden van gft en etensresten.”
Extra ophaalronden in zomer
Medio volgend jaar wordt het nieuwe afvalbeleid in gemeente Aalsmeer ingevoerd. Onderdeel daarvan is dat in de zomermaanden wekelijks gft opgehaald wordt. Dit zorgt voor meer comfort en minder (stank)overlast. Om nu vast inwoners te helpen hun gft beter te scheiden, verzorgt het Aalsmeerse bedrijf Promodukties de komende week een campagne met een aantal pop-up acties voor de gemeente. Op deze manier biedt de gemeente inwoners informatie aan over het (beter) scheiden van gft. Ook worden er op woensdag en vrijdag tijdens de acties bij winkelgebieden aanrechtbakjes voor het scheiden van gft uitgedeeld. Dit gebeurt zolang de voorraad strekt.
Wat hoort wel bij gft-afval?
- Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)
- Schillen en resten van groenten en fruit
- Vlees- en visresten (inclusief botjes, graten en schelpen)
- Jus en gestold vet
- Eierschalen, pinda- en notendoppen
- Bloemen, planten, bladeren onkruid en klein snoeiafval
- Koffiedik en losse theeblaadjes
- Stro en mest van kleine huisdieren
Wat hoort niet bij gft-afval?
- As uit de asbak, BBQ of open haard (restafval)
- Luiers (restafval)
- Kattenbakvulling en vogelkooizand (restafval)
- Grond of graszoden met veel grond eraan (bouw- en sloopafval)
Bekijk de uitgebreide scheidingswijzer in de Meerlanden-app, op de landelijke kennisbank https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/groente-fruit-en-tuinafval-gft/ of op https://www.aalsmeer.nl/wonen-leven/publicatie/afval-en-grofvuil_soorten-afval