Een meerderheid van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft op 14 december 2021 ingestemd met een grootschalige aanpak van de Florabuurt. In totaal wordt ruim 120 miljoen euro geïnvesteerd in de Florabuurt. Hiervan investeert de gemeente 14 miljoen, 45,5 miljoen komt voor rekening van woningcorporatie Havensteder en 4,3 miljoen voor zorgorganisatie Pameijer.
Wethouder Maarten Struijvenberg van Stadsontwikkeling: “Ik ben verheugd dat de plannen, na een stevige discussie, door de raad zijn aangenomen. Ik ben me goed bewust van de zorgen die leven over het aantal woningen, voldoende buitenruimte en de verkeerssituatie in de buurt. Met de gemeenteraad en de bewoners blijf ik de komende tijd vanzelfsprekend in gesprek over de plannen, de ontwikkelingen en de uitkomsten van bijvoorbeeld onderzoeken die we nog doen.”
De Florabuurt is na 50 jaar toe aan vernieuwing. De portiekwoningen zijn verouderd, voorzieningen niet meer van deze tijd en ook de sociale problemen vragen om actie. De plannen, waaraan al jaren wordt gewerkt, hebben Havensteder, Pameijer en gemeente in goede samenwerking gemaakt. Het gaat om een totaal toekomstplan voor de Florabuurt.
Samen de Florabuurt laten opbloeien
In de Florabuurt wonen veel betrokken buurtbewoners, ondernemers en organisaties die van hun buurt iets moois willen maken. In verschillende teams werken zij al samen aan bijvoorbeeld het tegengaan van eenzaamheid en de aanpak van zwerfafval. De gemeente gaat dat verder uitbreiden. Wethouder Struijvenberg: “In de Florabuurt gaan we investeren in gezondheid, werk, inkomen en onderwijs, maar ook de aanpak van schulden. Dat doen we vanzelfsprekend met de bewoners. We zullen hen bij de plannen betrekken”.
Brede sociale aanpak
De gemeente, Havensteder en Pameijer kiezen voor een brede sociale aanpak van de Florabuurt. Gericht op een schone buurt, het kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren. Ontmoeting, gezondheid, voorkomen van eenzaamheid, werk, inkomen en taalonderwijs zijn belangrijke onderwerpen, waar plannen voor zijn gemaakt. Wethouder Struijvenberg: “Iedereen staat in de startblokken om hier uitvoering aan te geven. De meeste acties starten al vóór de zomer van 2022”.
Opknappen portiekwoningen
Havensteder knapt in 2023 en 2024 de portiekwoningen op. De woningen krijgen een eigentijdse uitstraling en de isolatie wordt fors verbeterd. De donkere hoekjes bij de portieken verdwijnen. Verouderde badkamers en keukens worden vernieuwd. Zo realiseert Havensteder voor iedereen in de Florabuurt een prettige woning. Hedy van Berk, bestuursvoorzitter Havensteder: “Voor de bewoners resulteert de renovatie in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een frisse uitstraling en een hoger wooncomfort. We willen dat de Florabuurt een fijne en aantrekkelijke plek is om te wonen. En dat bewoners betrokken zijn bij hun buurt en bij elkaar.”
Nieuwbouw voorzieningen
In de vernieuwde Florabuurt komt een kindcentrum. Daarin komen de basisscholen Klim-Op en De Triangel met een gymzaal. Ook worden het KinderLab, de kinderopvang, het ontwikkelcentrum Cocon en de naschoolse dagbehandeling van Pameijer in het kindcentrum gevestigd. Met elkaar onder één dak bundelen zij de krachten en delen zij kennis. Een totaal aanbod voor taal, gezondheid en financiële scholing is daar een onderdeel van. Er komt ook een gebouw voor zorg, welzijn en ontmoeting. Hierin komt ook een nieuw Huis van de Wijk.
Buitenruimte
De gemeente investeert in de kwaliteit van de buitenruimte. Bij de winkels wordt de buitenruimte opgeknapt. De saaie grasvelden tussen de portiekflats worden in overleg met bewoners mooier gemaakt. Langs de Dotterlei komen nieuwe speelplekken en meer groen. Fiets- en wandelroutes in de buurt worden verbeterd en veiliger gemaakt. Wethouder Struijvenberg: “Het oppervlakte openbare ruimte en het oppervlakte groen in de Florabuurt blijft gelijk. In het midden van de Florabuurt komt een buurtpark waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en activiteiten kunnen worden georganiseerd. Onlangs is symbolisch de buurttuin geopend. Die gaan bewoners samen onderhouden”.
Woningbouw
Ook komen er maximaal 264 nieuwe woningen: 56 sociale huurwoningen, 36 zorggerelateerde woonplekken voor Pameijer en 172 vooral betaalbare woningen voor huishoudens met een gemiddeld inkomen, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. Bij de nieuwe woningen wordt voorrang gegeven aan de huidige bewoners van de Florabuurt.