4.8 C
De Bilt

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

Bestuurder Wim van Gorsel geeft aan: “Door de extremen in het weer zijn ook de uitdagingen in het waterbeheer extreem. Nadat we afgelopen tijd alles in het werk hebben gesteld om droogteschade te beperken, is het nu zoeken naar een balans om juist overlast door een overschot aan water te voorkomen. Het watersysteem heeft na zo’n lange periode van droogte, tijd nodig om te herstellen en het water in de bodem op te nemen.”

Verbetering door neerslag

In grote delen van Nederland is de droogtesituatie inmiddels verbeterd door de gevallen neerslag van afgelopen weken en soms ook onttrekkingsverboden opgeheven. De hoeveelheid neerslag in september varieert van 115 millimeter tot op sommige plekken 265 millimeter. Dankzij de neerslag is het waterpeil in sloten, vijvers en kreken gestegen en het vochtgehalte in de bodem toegenomen.

Ondanks een toename van het vochtgehalte, is er tijd nodig voordat watervoorraden in de bodem volledig zijn aangevuld. Ook is het neerslagtekort in de provincie verdeeld. West-Zeeuws-Vlaanderen heeft een neerslagtekort van 300 millimeter terwijl dat rond Terneuzen en Duiveland beperkt is tot ongeveer 100 millimeter. Het waterschap stuurt stuwen en gemalen zo aan dat er geleidelijk wordt overgegaan van zomer- naar winterpeil en er in waterlopen voldoende bergingsruimte is om neerslag op te vangen.

Droogteschade beperken

Door de extreme droogte van afgelopen zomer stelde het waterschap per 25 juli 2022 een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. Een lange droge periode met hoge temperaturen zorgde ervoor dat het waterpeil in sloten, kreken en vijvers was gedaald tot ver onder het minimum en dat ook de voorraad grondwater afnam. Het waterschap stelde het verbod in om de watervoorraad zo goed mogelijk in stand te houden en (blijvende) droogteschade te beperken.

Onttrekken water

Door het intrekken van het verbod is het weer mogelijk om met een watervergunning oppervlaktewater te onttrekken uit sloten, vijvers en kreken te gebruiken. De watervraag is echter beperkt, door het einde van het groeiseizoen is die behoefte vanuit de landbouw vrijwel weggevallen.

Zomer- en winterpeil

Het waterschap beheert het watersysteem dat bestaat uit sloten, kreken en vijvers. Voor iedere waterloop is een gewenst waterpeil vastgesteld. Het waterschap stuurt op dit gewenste waterpeil door water vast te houden met stuwen of bij overvloed water af te voeren via de gemalen naar het buitenwater. Er bestaat veelal een verschil tussen zomer- en winterpeil. In het voorjaar en zomer, wanneer het doorgaans droger is, wordt het waterpeil in sloten en vijvers hoger gehouden.

Het oppervlaktewater wordt op die manier vastgehouden om daling van de grondwaterstand te beperken. In nattere perioden wordt het winterpeil gehanteerd. Er staat dan minder water in sloten en vijvers zodat er ruimte is om grote hoeveelheden neerslag op te vangen, te bergen en dan geleidelijk af te voeren naar het buitenwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio