Heerlense ambtenaren die regelmatig koffie drinken zorgen binnenkort voor een duurzamere stad. Gemeente Heerlen koffiedrab die overblijft als een kop koffie wordt gezet namelijk hergebruiken. De drab wordt opgehaald om eetbare paddenstoelen op te kweken. Dit is één van de stappen die de gemeente onderneemt om haar eigen processen te verduurzamen.
Wethouder circulariteit Casper Gelderblom: “Het hergebruik van ons koffiedrab sluit aan bij de ambitie van Heerlen om duurzaam en circulair om te gaan met onze materialen. Van alle koffiebonen die verwerkt worden voor een bak koffie, belandt maar een heel klein gedeelte in het kopje. De rest van dit drab eindigt bij het afval en dat is zonde.”
Koffiedrab hergebruiken
Koffiedrab is een afvalproduct dat zich perfect leent voor hergebruik. De medewerkers van het bedrijf Zwamburg komen de drab bij de gemeente ophalen. Zwamburg verwerkt vervolgens deze drab op verschillende manieren zoals het duurzaam kweken van eetbare paddenstoelen.
Oesterzwambitterballen
Zo maakt Zwamburg van deze oesterzwammen onder andere de ‘Zwambal’: een bitterbal bestaande uit 25% duurzame koffiedrab oesterzwammen van gemeente Heerlen. Naast het feit dat deze bitterbal erg lekker is, is hij ook nog eens goed voor het milieu.
“Hoewel het een bescheiden stap is richting een circulaire economie, geeft het wel weer wat we in het groot voor ogen hebben: het ombuigen van afval- en reststromen naar lokale, duurzame economische waarde. Dat levert werk op, en in dit geval ook nog eens iets lekkers! Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente verwachten we voor het eerst op koffiedrab gekweekte oesterzwambitterballen te kunnen serveren”, vertelt wethouder Casper Gelderblom.
Het is niet alleen een duurzame manier van omgaan met onze grondstoffen, maar creëert nieuwe waarde en werk. Hiermee verandert de koffiedrab van afval in een waardevolle grondstof.