3.7 C
De Bilt

Noaberschap op Nationale Burendag

Denekamp – Diverse buurten togen afgelopen zaterdag tijdens Nationale Burendag de wijk in om te werken aan een gezamenlijk project. Het bespreken van plannen, ideeën en vervolgens de handen uit de mouwen steken, brengt naast een mooi resultaat ook ‘noaberschap’ teweeg. De Roerdomp in Denekamp ondervond dit aan den lijve. Sociale verschillen werden er omgezet in samenwerking door als buurt te werken aan een nieuwe ontmoetingsplek, waarbij zij volop lof oogsten van de aanwezige wethouders Alfons Steggink en Ilse Duursma.

Met vlaggetjes, ballonnen en tomeloze inzet werd aan de Nationale Burendag in de gemeente Dinkelland groots gehoor gegeven. Voor veel straat- en wijkbewoners is het ieder jaar een mooie gelegenheid voor het plegen van onderhoud of het starten van een nieuw project.

 

Kippenvel

Al vroeg op de zaterdagochtend is er volop bedrijvigheid op het veldje aan de Roerdomp in Denekamp. Terwijl een graafmachine bosjes verwijdert, steken de buren de wortels los met een schop en slepen alle oude beplanting naar één gezamenlijke plaats. “De groenvoorziening wordt hier aangepakt om plaats te maken voor een ontmoetingsplek met bankjes en een picknicktafel”, vertelt Mariël Berning, samen met Annie Lohuis kartrekkers van het project. “Ook komt er nieuwe, lage beplanting. Achter in de wijk komt een nieuw hondenspeelveld, zodat deze ontmoetingsplek hondenvrij blijft.” “Deze wijk is veertig jaar oud”, vertelt wethouder Alfons Steggink. “Er speelden een aantal sociale problemen, die mede aanleiding zijn geweest voor de start van dit project dat is ontstaan uit ‘Mijn Dinkelland 2030.” Drie Noaberkracht stagiaires van het AOC bedachten een plan van aanpak en gingen daarvoor samen met Jan Busscher en Alfons Hottenhuis, contactpersonen openbare ruimte bij de gemeente, de buurt in om te inventariseren wat er leefde. “Wij stimuleren de initiatieven van inwoners van harte, maar adviseren om vooraf contact op te nemen met een van de contactpersonen openbare ruimte. Zij kunnen precies vertellen wat mag en kan”, aldus wethouder Steggink. Nadat het opstellen van het projectplan, werd de Stichting Buurt De Roerdomp opgericht en gaandeweg werden de buren steeds enthousiaster. “Ik kan echt kippenvel krijgen van wat hier is ontstaan. De werkzaamheden zijn geïnitieerd door LaSiSa, Mijande Wonen en gemeente Dinkelland. Vanavond sluiten we af met een hapje en een drankje”, laat Berning weten. “En als alles helemaal klaar is, volgt een klein feestje.”

 

Contactpersoon openbare ruimte

Nationale Burendag vormt een mooie gelegenheid voor burgerparticipatie. Het is een dag waarop buren gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Wilt u zelf ook actie ondernemen in uw omgeving? Bijvoorbeeld door de openbare ruimte te veranderen, vernieuwen of aan te vullen? Dan kunt u contact opnemen met de contactpersonen openbare ruimte van de gemeente Dinkelland: Alfons Hottenhuis of Jan Busscher.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio