Delft – Op 13, 14 en 15 oktober speelde TreSonanz vier keer de eigentijdse opera ‘Euridice en Orfeo’ voor een uitverkochte zaal in HAL015. De opera startte al in de foyer, waar prachtige witte vogels hingen en de acteurs al in hun rol het publiek verwelkomden bij de bruiloft van Euridice en Orfeo. Het publiek werd getrakteerd op prachtige aria’s, woeste furiën en ontroerende dialogen. “TreSonanz liet een toegankelijke opera zien met een mix van humor, ontroering en zang die je raakt.”
De bruiloft van Euridice en Orfeo
Zangeressen Christina Völtl (sopraan) en Natascha Morsink (mezzosopraan) van TreSonanz geven met hun versie, de beroemde opera ‘Orfeo ed Euridice’ van C.W. Gluck uit 1762 een nieuw leven. Met Nederlandse hertalingen, live soundscapes, een groot koor en instrumentale begeleiding door de muzikanten van Duo de Thuiskomst. De zangeressen van TreSonanz stapten tijdens de voorstelling steeds in en uit hun rol, en gaven als toeschouwer persoonlijk commentaar op het verhaal. Dit is zeer ongebruikelijk in de opera-wereld en maakt het stuk helemaal van deze tijd. Ook heeft Euridice in de versie van TreSonanz een gelijkwaardige rol aan die van Orfeo gekregen.
Eregasten van Cultuurhuis Delft
De vliegende witte vogels in de foyer en in het decor van de opera ‘Euridice en Orfeo’ werden de afgelopen weken handgemaakt door deelnemers van Cultuurhuis Delft. Elke vogel droeg een boodschap met zich mee, in de vorm van een tekening, die vliegt naar iemand die niet meer bij je is; precies waar de mythe van Orpheus over gaat: leven en dood, rouw en verlies.
Euridice zegt in de opera over afscheid: “Zing voor de vogels in de lucht, dan zul je voor mij zingen.” De makers van de vogels zaten afgelopen weekend als eregasten in de zaal bij de opera. Marjet Roerink van Cultuurhuis Delft: “We waren na het kijken van de voorstelling echt heel trots op het resultaat van deze mooie samenwerking.”
Uitnodiging nagesprek op woensdagavond 25 oktober
TreSonanz en Cultuurhuis nodigen iedereen die de voorstelling heeft gezien of eraan heeft mee gewerkt van harte uit voor een avond napraten en filosoferen over thema’s uit de opera: leven en dood, verlies en rouw. Maar ook over de theatrale en inhoudelijke keuzes die gemaakt zijn in deze eigentijdse opera rondom taal, muziek en rolverdeling.
- Datum: woensdag 25 oktober
- Tijd: 19.30 – 21.30 uur
- Locatie: Cultuurhuis Delft, Aart van der Leeuwlaan 332
- Meer info: marjet@cultuurhuisdelft.nl
Reacties uit het publiek
- “Wat een fantastische avond hebben we beleefd! Heel mooi en ontroerend ook. Grote complimenten voor de enscenering en de teksten. En natuurlijk voor jullie gouden stemmen!!”
- “Geweldige opera! Leuk zo’n eigentijdse voorstelling van een klassiek verhaal, met een vleugje humor gebracht. Heel mooi ook met zo’n groot koor en de creatieve decorstukken! Heb er erg van genoten!”
- “Dank voor de prachtige voorstelling, ik zit nog na te genieten. Ik heb er enorm van genoten.
- In alle opzichten geweldig; zang, verhaallijn, kleding, decors, creatieve keuzes, het koor, de musici. Ik wil meer!”
- “Het was fantastisch mooi. Naast de uiteraard mooie muziek, geweldige zang van zowel Euridice, Orfeo als het koor, vond ik ook de aankleding, decor, props, kostuums, echt geweldig. Complimenten!”
- “Het was prachtig, zowel voor je ogen als voor je oren”
- “Wat een fantastische voorstelling. Prachtig vormgegeven, goed gezongen, humorvol en met feministische trekjes: ik heb genoten. Hulde!”
- Recensent Elles van Kampen schreef: “TreSonanz laat een toegankelijke opera zien met een mix van humor, ontroering en een zang die je raakt.”
Over TreSonanz
TreSonanz maakt intieme indringende maar tegelijkertijd aanstekelijk en humoristische voorstellingen waarin zij via van muziek en theater inspireren, verbinden en tot denken aanzetten. Sopraan Christina Völtl en mezzosopraan Natascha Morsink bedenken en produceren de voorstellingen die ze geven van begin tot eind zelf. TreSonanz werkt met verschillende instrumentalisten samen.
Hieronder pianist Andrew Clark, barokorkest Collegium Delft, klavecinist Mariano Boglioli en Duo de Thuiskomst. Daarnaast stimuleren zij door middel van muziek ontmoetingen en uitwisselingen tussen verschillende mensen en doelgroepen, liefst zo breed mogelijk in de samenleving.