Tijdens de vijf grote evenementen; Klunen, Carnaval, Koningsdag, Breda Jazz Festival en Elfde van de Elfde, geldt voortaan een glas- en blikverbod in de binnenstad van Breda. In afstemming met de betrokken partijen zoals de politie, de Bredase KHN, SOFB en de supermarkten in de binnenstad is besloten om met deze evenementen drinkgerei van glas en blik te weren in het belang van de veiligheid van zowel de bezoekers als de hulpverleners. Klunen, op zondag 21 januari, is het eerste evenement van het jaar waarbij dit Glas- en blikverbod van kracht is.
Glas en blik op straat zorgt voor gevaarlijke situaties
Carnaval 2023 was het eerste evenement waar een glas- en blikverbod van kracht was in de binnenstad van Breda. Beide verpakkingsmaterialen zijn namelijk vaak de oorzaak van onveilige situaties tijdens evenementen in de stad. Zo kunnen bezoekers gewond raken en maakt het de wegen moeilijk begaanbaar voor de hulpverleners op de fiets of ter paard.
Positieve ervaringen met glas- en blikverbod
Uit de evaluatie is gebleken dat de ervaringen met dit verbod positief zijn geweest, er vielen minder gewonden en de hulpdiensten konden zich beter voortbewegen. Daarom is besloten om bij alle grote evenementen glas en blik op de drukke plekken in de binnenstad te weren, het aangewezen gebied verschilt per evenement en is dus maatwerk.
Burgemeester Paul Depla: “De invoering van het glas- en blikverbod bij de evenementen in 2023 is goed verlopen en goed bevallen. Vooral voor de hulpdiensten zijn de effecten positief gebleken. Dat vind ik belangrijk omdat zij een essentiële rol spelen bij het realiseren van een veilig evenement. De samenwerkingspartners in de binnenstad ondersteunen het besluit om bij drukke evenementen een glas-en blikverbod af te kondigen. Het is goed dat we hier in Breda samen achter staan.”
Controle op glas en blik
Er komt een social media campagne om mensen op voorhand te wijzen op het verbod. Daarnaast zijn er borden bij de toegangswegen en posters in de horeca om bezoekers die het gebied betreden te wijzen op het verbod. Toezicht en Handhaving controleert samen met beveiligers of de bezoekers van de binnenstad glas of blik bij zich hebben en verzoeken hen dit in de afvalbakken aan de randen van de stad te gooien. Bezoekers die zich niet aan deze regels houden en de instructies van de handhavers negeren riskeren een boete van €95.
Een deel van de binnenstad
Het is verboden om in het aangewezen gebied drinkgerei van glas en/of geopende én ongeopende verpakkingen van glas of blik bij je te hebben. Het glasverbod geldt tijdens Klunen op 21 januari van 12.00 uur tot en met 22 januari 6.00 uur. En tijdens carnaval van donderdag 8 februari 18.00 uur tot 6.00 uur en vanaf vrijdag 9 februari tot en met woensdag 13 februari iedere dag van 12.00 uur tot 6.00 uur. Met bewoners van het gebied wordt rekening gehouden, zij hebben een bredabericht ontvangen waarin dit wordt uitgelegd.
Glas- en blikverbod in APV
Het glas- en blikverbod (op grond van artikel 2:27:B van de APV) is bij carnaval geldig in een deel van de binnenstad van Breda en betreft de volgende straten: Kerkplein, Cingelstraat, Kraanstraat, Haven, Vismarktstraat, Potkanstraat, Visserstraat, Havermarkt, Schoolstraat, een deel van de Torenstraat, Reigerstraat, Kasteelplein, Catharinastraat, St. Annastraat, Stadserf, Veemarktstraat, Grote Markt, Korte Brugstraat, Ridderstraat, St. Janstraat en Halsstraat. Het verbod wordt ook gehandhaafd op het Van Coothplein en het Bolwerk bij poppodium Mezz en de Vierwindenstraat en de Keizerstraat.
Met Klunen is dit een kleiner gebied, namelijk: de Haven, Potkanstraat, Schoolstraat, Visserstraat, Vismarktstraat, Havermarkt, Reigerstraat, Torenstraat, Kerkplein, Catharinastraat (gedeelte tussen de Reigerstraat en de Sint Annastraat), Sint Annastraat, Grote Markt, Ridderstraat, Veemarktstraat het gedeelte vanaf de Grote Markt tot en met Veemarktstraat tot en met pandnummers 42 en tot en met hoekpand Sint Annastraat 2 /Veemarktstraat, Halstraat, Sint Janstraat, de Kraanstraat, Cingelstraat, Korte Brugstraat, Kasteelplein en Stadserf.