Zeeland – Het oogstseizoen is weer begonnen. Dat betekent ‘Oppassen voor landbouwmachines’ voor één van de grootste roofvogels van ons land: de bruine kiekendief.
Vroeger in akkers
Vrijwilligers van Steunpunt Kiekendief zien dit jaar twee opmerkelijke dingen:
1.
Dit jaar lijken veel kiekendieven direct begonnen met broeden in akkers. Door het natte weer groeit het gewas goed en stond het al vroeg hoog. Hierdoor leek het al vroeg op een rietveld. Normaal beginnen kiekendieven pas in akkers te broeden na een mislukte broedpoging in het riet.
2.
Wat daarnaast opvalt is dat er meer nesten in maaigras en grasklaver voorkomen dit jaar.
Kiekendief nesten
Bruine kiekendieven zijn rietbroeders, maar door achteruitgang van hun natuurlijke broedgebied broeden ze steeds vaker in landbouwgewassen zoals tarwe, gerst, luzerne of graszaad. Er ontstaat dan een risico dat hun nest bij de oogst onbedoeld wordt verwoest (uitgemaaid).
Het Steunpunt Bruine Kiekendief vraagt landbouwers, vogelaars en buitenlui om mogelijke nestlocaties te melden via www.steunpuntkiekendief.nl. De vrijwilligers komen dan ter plaatse om de status van het nest te bepalen en indien nodig bij de oogst te beschermen. Dat kan al door slechts een stuk van 7×7 meter rondom het nest te laten staan.
Ook al ontleent deze poldervogel zijn naam aan de kuikens op zijn menu, de bruine kiekendieven eten voornamelijk graag kikkers, kleine knaagdieren (veldmuis, ratten), jonge vogels en jonge hazen en konijnen.