Maandag 17 juni jl. heeft de eerste editie plaatsgevonden van de BurgerAED Hoorn Reanimatie Experience. Een unieke avond georganiseerd voor burgerhulpverleners aangesloten bij HartslagNu en voor inwoners van de gemeente Hoorn die interesse hebben om burgerhulpverlener te willen worden. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde avond.
De deelnemers werden tijdens een drietal boeiende presentaties door de beheerders van BurgerAED Hoorn, de ambulancedienst en de politie meegenomen in diverse uiteenlopende onderwerpen op het gebied van reanimeren en samenwerken.
Reanimatie
Na deze drie presentaties was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Er kon geoefend worden op volwassenen- en kinder reanimatiepoppen. Maar ook had de organisatie twee levensechte scenario’s bedacht om te oefenen, waaraan naast de ambulancedienst van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ook de Politie Basisteam
Hoorn hebben meegewerkt. Bij deze scenario’s werden ook échte acteurs als slachtoffers en familie ingezet om het scenario levensecht te laten lijken. Laatstgenoemde scenario’s werden door alle deelnemers als zeer leerzaam ervaren.
Wethouder Volksgezondheid Marjon van der Ven
De avond werd geopend door de wethouder Volksgezondheid van de gemeente Hoorn, mevrouw Marjon van der Ven. Van der Ven benadrukte in haar openingswoord het belang van burgerhulpverlening tijdens een reanimatie melding. “De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Als binnen die tijd een reanimatie mét AED opgestart kan worden, dan vergroot dat de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk, maar ook vergroot hiermee de overlevingskans zonder restschade”.
“De ambulance kan niet altijd binnen deze 6 minuten ter plaatse zijn, de burgerhulpverleners vaak wel”. Van der Ven, zelf ook actief als burgerhulpverlener, heeft zelf ook actief meegedaan met de oefeningen die deze avond werden aangeboden.
Deelnemer Remco
Deelnemer Remco is een vrijwilliger van het eerste uur, en is nu ongeveer 13 jaar actief als burgerhulpverlener. “In al die tijd heb ik heel veel oproepen ontvangen en daarvan heb ik zo een 4x echt moeten reanimeren, andere keren kon ik helpen met hand-en-spandiensten die ook aan ons gevraagd kunnen worden om te doen.” “Dat gaat je niet in je koude kleren zitten”. “Het is daarom fijn om op een avond als deze ervaringen te kunnen uitwisselen met andere burgerhulpverleners”.
“Maar ook is het prettig om vanavond vragen te kunnen stellen aan de professionals over hun manier van werken.” “Tijdens een echte reanimatie is daar natuurlijk geen tijd voor”. “Al met al kijk ik terug op een geslaagde en leerzame avond”.
Organisatie
Het was voor de organisatie de 1e keer dat deze Reanimatie Experience is georganiseerd. “Wij horen heel vaak van burgerhulpverleners dat ze de interactie met collega burgerhulpverleners missen, en dat ze wel eens zouden willen oefenen met professionals van de ambulancedienst en politie.” “Gewoon om van elkaar te kunnen leren en begrip te krijgen voor elkaars werk.”
“Met die insteek hebben we deze avond georganiseerd. Wij kijken terug op een geslaagde avond met enthousiaste reacties van zowel deelnemers als aanwezige hulpverleners.” “Wat ons betreft blijft het niet bij deze ene keer en krijgt deze Reanimatie Experience zeker een vervolg”, aldus Maurice Caris, 1 van de 6 vrijwillig beheerders van BurgerAED Hoorn.