22.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Toekomstplannen voor Uithuizen en Bedum in 2040

Het college van Het Hogeland heeft opdracht gegeven voor het opstellen van een toekomstplan voor de dorpen Bedum en Uithuizen: Masterplan Regiokern Uithuizen en Masterplan Regiokern Bedum. Deze plannen zijn bedoeld om richting te geven aan toekomstige ontwikkelingen en om de regionale functie van Uithuizen en Bedum verder te versterken tot 2040. Ook zijn in beide dorpen nog verschillende gebieden aan te wijzen waar grote ruimtelijke opgaven en sociale uitdagingen wachten.

In de op te stellen masterplannen voor Uithuizen en Bedum staat hoe alle opgaven in samenhang kunnen worden uitgevoerd. Om dit ook daadwerkelijk te kunnen realiseren diende de provincie Groningen een zogenaamde Regiodeal in. Dat was voor Uithuizen, Bedum en 9 andere regiokernen in de provincie. Het Rijk heeft deze aanvraag gehonoreerd met een financiële bijdrage van 20 miljoen euro. De provincie draagt ook 2 miljoen bij.

Masterplan

Het masterplan is een aanvulling op dat wat in Uithuizen en Bedum nu al gebeurt: het nieuwe winkelgebied en de versterking van woningen. Voor de dorpen in zijn geheel wil de gemeente richting geven aan opgaven en ontwikkelingen op de middellange en lange termijn. Daarbij wordt zoveel mogelijk geprobeerd de ruimtelijke ontwikkelingen te combineren met sociale. Er wordt dus niet alleen gekeken naar goede huisvesting en aantrekkelijke woonwijken, maar ook naar verbetermogelijkheden op sociaalmaatschappelijk en cultureel gebied. Ook verkeersontsluitingen in de dorpen worden onderzocht, net als mogelijkheden voor het vergroenen van de omgeving.

Blij met impuls voor Uithuizen en Bedum

“Ik ben ontzettend blij met deze impuls”, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. “We zijn natuurlijk al jaren bezig in deze dorpen, maar vooral met de stenen. Nu hebben we een plan liggen waarin we op veel meer gebieden aan de slag kunnen. Daarom hebben we in dit masterplan expliciet aandacht besteed aan sociale verbetermogelijkheden en het behoud en versterken van cultureel erfgoed.

Ook willen we in deze dorpen meer groen en biodiversiteit en duurzaam bouwen met hergebruik van materialen. Verder hebben we nu de kans om bij woningbouw, wegen en de aanleg van groen rekening te houden met het veranderende klimaat. Dit masterplan biedt de handvatten om samen plannen te gaan maken. Ik hoop dan ook dat zoveel mogelijk inwoners van Uithuizen en Bedum met ons mee gaan denken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio