12.3 C
De Bilt

Restauratie buitengevels Raadhuis Heerlen

Uit recent onderzoek blijkt dat de buitengevels van het Raadhuis in Heerlen toe zijn aan renovatie. De laatste grote werkzaamheden hebben in de late jaren ’70 plaatsgevonden. Het is daarom weer nodig om de gevels te renoveren. In week 40, vanaf 30 september, worden de gevels afgezet en vervolgens deskundig gerestaureerd. Het hele project zal ongeveer twee jaar duren. De ingangen van het Raadhuis blijven tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk.

Aanleiding was onderzoek naar reinigingsmethodes buitengevels

Bij een recent onderzoek naarverschillende reinigingsmethodes voor de buitengevels van het Raadhuis is er vastgesteld dat de natuurstenen buitenbekleding van het gebouw niet meer in een goede staat is. Het is immers ruim veertig jaar geleden dat de laatste gevelrenovaties hebben plaatsgevonden. Inmiddels heeft een gespecialiseerd bedrijf onderzoek gedaan naar het schadebeeld.

Hieruit blijkt dat de voegen niet meer goed zijn en dat er loszittende stenen en roestende ankers zijn. Dit zorgt voor een mogelijk valgevaar van stukjes natuursteen van de gevels. Om de veiligheid van werknemers, bezoekers en omwonenden te waarborgen, gaan we de buitengevels van het Raadhuis afzetten en vervolgens restaureren.

Planning

De verwachting is in week 40 de voor- en achtergevel van het Raadhuis van Heerlen af te zetten. Bij de zijgevels is een afzetting niet nodig, aangezien op deze plekken een hek of plantsoen aanwezig is.

Tegelijkertijd gaat de gemeente Heerlen in gesprek met aannemers om de restauratiewerkzaamheden op te starten. De precieze startdatum van deze restauratie is nog niet bekend, maar zal pas vanaf midden 2025 gaan plaatsvinden. Onze prioriteit bij de restauratie ligt bij de voor- en achtergevel van het Raadhuis. Hier bevinden zich namelijk de ingangen van het gebouw. Naast de restauratiewerkzaamheden zullen de buitengevels ook meteen gereinigd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio