15.4 C
De Bilt

Opvangschepen voor vluchtelingen in Huizen uiterlijk 1 oktober verwacht in de Werkhaven 

Uiterlijk op dinsdag 1 oktober komen de twee opvangschepen MS Triton en MS River Allegro aan in de Werkhaven in Huizen. De schepen zullen samen onderdak bieden aan maximaal 200 vluchtelingen. Vervolgens is een paar dagen nodig om de schepen in te richten, ter voorbereiding op de komst van de tijdelijke bewoners.

Duur van de opvang op schepen

Het COA heeft de gemeente in 2023 gevraagd om de tijdelijke opvang voor drie jaar mogelijk te maken. Het college werkt hieraan mee en maakt nu de opvang mogelijk voor de tweede periode van oktober 2024 tot april 2025.

Voor het volgende seizoen maakt het college opnieuw een afweging op basis van de dan bestaande situatie in Nederland en de regio, en de evaluatie van het vorige seizoen. Daarom zal de opvang in april 2025 opnieuw met alle betrokkenen worden geëvalueerd, waarna het college in mei/juni 2025 een besluit neemt over het daaropvolgende seizoen. Dit besluit legt het college vervolgens weer voor aan de gemeenteraad om zijn zienswijze met eventuele wensen en bedenkingen in te kunnen brengen, waarna het college een definitief besluit neemt over een eventuele derde opvangperiode.

Kaders opvang

Het college werkt mee aan het verzoek tot opvang, gezien de urgentie, de eerdere ervaringen en evaluaties, en de uitkomsten van het consultatietraject met omwonenden en andere Huizers deze zomer. Er zijn kaders opgesteld waarbinnen de opvang mogelijk is. Deze kaders zijn vrijwel dezelfde als bij de opvang op het schip vorig jaar. Zie: www.huizen.nl/tijdelijkeopvangasielzoekers

Locatiemanagement door COA

COA is net als vorig jaar weer verantwoordelijk voor het locatiemanagement. De opvang en begeleiding vindt op dezelfde manier plaats als de voorgaande jaren. Er is een multidisciplinair begeleidingsteam opgezet dat bestaat uit COA, samenwerkende partijen en gemeente Huizen. Vanaf de aankomst van de schepen zorgt COA voor een centraal telefoonnummer dat voor ondernemers in het gebied en omwonenden van het hotelschip 24 uur per dag bereikbaar is.  

Open huis voor omwonenden en ondernemers rondom de Werkhaven 

Op woensdag 2 oktober, is er van 16.30 tot 17.30 uur een Open Huis voor omwonenden en ondernemers rondom de Werkhaven, Klankbordgroepleden en raadsleden. Zij maken dan kennis met het locatiemanagement van het COA dat hen ook zal rondleiden.

Bijeenkomsten Klankbordgroep

Net als bij de komst van de vorige schepen is de Klankbordgroep weer actief betrokken. Met daarin een vertegenwoordiging van inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners, de gemeente en het gemeentebestuur. De Klankbordgroep is nauw betrokken bij alle ontwikkelingen rondom de opvang van asielzoekers op de schepen. Het doel is om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen voor alle betrokkenen door te luisteren naar de Huizer samenleving en onderling ideeën te delen en te toetsen. De klankbordgroep is te bereiken via klankbordgroephotelschip@huizen.nl

Omwonenden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen en kunnen zich aanmelden via opvang@huizen.nl

Karin van Werven, wethouder Sociaal Domein: “De opvang in Huizen is ook vorig jaar weer goed verlopen, dat blijkt uit de evaluatie. Dit geeft het college het vertrouwen om opnieuw en samen met de Huizer samenleving een veilige plek te bieden aan deze vluchtelingen. Omwonenden zijn zeer welkom om als nieuw lid van de Klankbordgroep mee te denken en mee te praten over de opvang in Huizen.” 

Bijdrage leveren aan de opvang

Huizers die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren aan de opvang van vluchtelingen op het hotelschip in de Werkhaven kunnen contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale: www.vchuizen.nl T 035 – 526 7553

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio