17.6 C
De Bilt

Recycle-tarief Drechterland: goede afvalscheiders worden binnenkort beloond

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten over de invoering van recycle-tarief per 1 januari 2025. Door de komst van recycle-tarief worden inwoners van Drechterland gestimuleerd om hun afval nog beter te gaan scheiden. Om inwoners voor te bereiden op deze verandering, ontvangen zij deze week een brief met meer informatie over de werking van recycle-tarief.    

Minder restafval

Beter afval scheiden is goed voor het milieu en helpt bij het beheersen van de afvalstoffenheffing op de lange termijn. Om dat te bereiken heeft de gemeente Drechterland begin 2022 een Recycleplan vastgesteld. In dit plan staat dat het doel is om te komen tot 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75% afvalscheiding. De afvalscheiding binnen de gemeente Drechterland is de afgelopen jaren al flink verbeterd maar de hoeveelheid restafval blijft groot. In april 2024 heeft de gemeenteraad besloten om de volgende stap te zetten en te kiezen voor recycle-tarief. Dit betekent dat inwoners die hun afval goed scheiden met ingang van januari 2025 worden beloond.

Wethouder Wagenaar licht toe: “Met het recycletarief stimuleren we het nog beter scheiden van afval en verwachten we dat de hoeveelheid restafval afneemt. Dit heeft grote voordelen voor het milieu, omdat er zo meer afval wordt gerecycled dan verbrand. En het zorgt voor lagere kosten voor het verwerken van afval.”   

Recycle-tarief

Op 1 januari 2025 gaat recycle-tarief in. Vanaf dat moment bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast en variabel deel. Inwoners hebben invloed op het variabele deel. Hoe minder je de grijze bak voor restafval aanbiedt of een zak restafval in de ondergrondse container gooit, hoe minder je betaalt.Voor de oranje bak met plastic, blik en drinkpakken en groene bak met groente-, fruit- en tuinafval (gft) of daarvoor bestemde containers wordt géén bedrag gerekend in het variabele deel.

HVC blijft het afval ophalen op de manier zoals inwoners gewend zijn. De frequentie van het ophalen van het afval blijft gelijk. Nieuw is wel het betalen voor het laten ophalen van grof afval. Het wegbrengen naar het afvalbrengstation blijft gratis.

Uitzonderingen

Bij de keuze voor recycle-tarief is ook gekeken naar het beleid voor verschillende doelgroepen. Inwoners met medisch of incontinentiemateriaal kunnen compensatie aanvragen. En voor inwoners die minder te besteden hebben geldt nog steeds dat ze kwijtschelding kunnen aanvragen. Zwerfafvalrapers kunnen met een speciale afvalpas gratis restafvalzakken aanbieden bij een ondergrondse container, of op laten halen na aanmelding via de Fixi-app van de gemeente.

Meer informatie

Inwoners zijn deze week persoonlijk per brief geïnformeerd. De daadwerkelijke tarieven voor het vaste en variabele deel van recycle-tarief stelt de gemeenteraad in december vast. Meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden zijn ook te lezen op www.drechterland.nl/recycle-tarief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio