12.9 C
De Bilt

Kompas voor Cranendonck: groei en gemeenschap centraal

Hoe zorgen we ervoor dat de gemeente Cranendonck een fijne plek blijft om te wonen en werken, ook in de toekomst? Die vraag staat centraal in het Kompas voor Cranendonck, de strategische visie voor 2040 van de gemeente Cranendonck. In dit plan staat hoe we willen zorgen voor leefbare kernen, een sterke samenleving en een bloeiende lokale economie.

Hiervoor is groei van de gemeente nodig, en een grotere rol voor de gemeenschap. De gemeente moedigt inwoners daarom aan om zelf initiatief te nemen bij de ontwikkeling van hun dorp. Ook moeten er meer woningen bij komen dan in de afgelopen tien jaar én moeten meer bedrijven de kans krijgen om zich te vestigen.

Het Kompas

Het Kompas is op 15 oktober vastgesteld door de gemeenteraad. Omdat de wereld om ons heen verandert, hebben we een nieuwe, eigen kijk op de toekomst nodig. Inwoners worden steeds ouder en er leven steeds minder mensen in steeds meer huizen. Ook krijgt de gemeente steeds meer werk te doen voor relatief minder geld. Tegelijkertijd zorgt de groei van de chipindustrie ervoor dat de Brainportregio een schaalsprong doormaakt: er zijn steeds meer werknemers en woningen nodig.

Schaalsprong benutten

Als de gemeente op de huidige weg doorgaat, dreigt de bevolking volgens de laatste voorspellingen als een van de eerste Brabantse gemeenten te krimpen. Het voorzieningenniveau komt dan verder onder druk te staan. Dat betekent bijvoorbeeld dat winkels of huisartsen moeten sluiten en dat verenigingen kunnen verdwijnen.

Om ervoor te zorgen dat Cranendonck een fijne plek blijft om te wonen, kiest de gemeente ervoor om de regionale schaalsprong te benutten en dus te groeien. Hierbij past uitbreiding van het aantal woningen en werklocaties. De gemeente denkt bij wonen niet alleen aan nieuwbouw maar ook aan nieuwe woon- en bouwvormen, zoals het splitsen van bestaande woningen.

Karakter van de kernen behouden

Het goed begeleiden van de groei is de grootste uitdaging voor de komende jaren. Nieuwe ontwikkelingen mogen niet ten koste gaan van het karakter van de kernen. Die vormen nu hechte gemeenschappen met een sterk verenigingsleven en betrokken inwoners. Daarom kiest de gemeente ervoor om de schaalsprong te benutten in lijn met deze identiteiten. Dit betekent dat alle kernen organisch kunnen groeien, maar met een extra focus op woningbouw in Maarheeze en een meer op de economie gerichte ontwikkeling van Budel. Ook het landschap, dat de gemeente ziet als kroonjuweel, moet behouden blijven en liefst worden versterkt.

Vitale gemeenschappen

Het Kompas zet ook in op vitale gemeenschappen. Dit betekent dat inwoners nadenken over wat het dorp nodig heeft voor de toekomst en samenwerken om dit te bereiken. De gemeente speelt hierbij een bescheiden rol. Ze verspreidt het idee van vitale gemeenschappen en moedigt inwoners aan om initiatief te nemen. Dit vraagt om een andere manier van denken en doen van alle partijen.

Samenwerking

De uitdagingen zijn  zo complex dat de gemeente het niet alleen kan doen. Samenwerken met inwoners, maatschappelijke partners en mede-overheden is nodig om innovatieve oplossingen te vinden en doelen te bereiken. Deze partners hebben ook geholpen bij het maken van het Kompas.

Met het Kompas heeft de gemeenteraad een basis om op terug te vallen bij het nemen van beslissingen die van invloed zijn op de brede welvaart en het geluk van inwoners.

Aanmelden voor officiële presentatie van het Kompas

De officiële presentatie van het Kompas is op donderdag 31 oktober, om 19.00 uur op het gemeentehuis in Budel. Inwoners zijn van harte welkom. Fijn als u even laat weten dat u erbij bent. Dit kan via de aanmeldknop op cranendonck.nl/kompas. Hier kunt u ook Het Kompas nu al vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio