9.7 C
De Bilt

De Hollandse Delta spreekt: moed nodig voor ingrijpende keuzes!

Tijdens het seminar Hollandse Delta spreekt werd het duidelijk: “Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we in dit gebied veilig kunnen blijven leven, wonen en werken. Bij het maken van keuzes voor de toekomst moeten we lessen trekken uit het verleden en luisteren naar de stem van de delta en de natuur. We zijn de natuur steeds meer technisch gaan beteugelen. We moeten nu de weg naar de natuur terugvinden en meer meebewegen met natuurlijke krachten. Dat vraagt om de juiste balans tussen lafheid en overmoed.”

Hollandse Delta

Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge deed deze uitspraken tijdens het seminar ‘De Hollandse Delta spreekt’ georganiseerd door waterschap Hollandse Delta. Het seminar ging over de toekomst van het gebied van de Hollandse delta en de Rijn-Maasmonding.

De Rijksadviseur betoogde verder dat we toekomstige generaties moeten betrekken bij onze plannen voor waterveiligheid, woningbouw, infrastructuur, zoetwaterbeheer en klimaatadaptie. Er zijn inmiddels steeds meer voorbeelden van hoe we de natuur erkennen en benutten. Zoals de natuurlijke duinaangroei in de Springertduinen, proeven met schone herbruikbare bagger in de proeftuin Sediment Rijnmond en zoetwaterexperiment Living Lab Schouwen-Duiveland

Wieke Pot, Assistent professor Long-term governance aan de Universiteit van Wageningen, pleitte voor vergroting van de langetermijn gerichtheid, waarbij politiek leiderschap en een lange adem nodig zijn. Ook een nieuwe manier van samenwerken vanuit inspiratie en verbeelding, interactie en borging in instituties kan helpen bij het realiseren van doelen.

Inrichting van ons land

Jannemarie de Jonge: “Waterschappen spelen bij de inrichting van ons land een belangrijke rol vanuit hun kennis van de materie, hun democratische legitimatie en het feit dat zij georganiseerd zijn vanuit een logisch samenhangend gebied. Maak gebruik van de bestuurlijke tussenruimte die waterschappen innemen!”

Zowel landelijk als in de Europese Unie worden er de komende tijd keuzes gemaakt die gevolgen hebben voor de regio en de rest van Nederland. Het nieuwe kabinet heeft onlangs haar regeerprogramma gepresenteerd en maakt een begin met de Nota Ruimte. Daarnaast moet Nederland binnen twee jaar een natuurherstelplan opleveren bij de Europese Commissie en worden richtinggevende keuzes voor de herijking van het Deltaprogramma in 2026 uitgedacht. Al deze keuzes hebben gevolgen voor de inrichting van ons land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio