9.7 C
De Bilt

Controle bij handhavingsactie met diverse veiligheidspartners in centrum van Vlaardingen

Verschillende veiligheidsorganisaties trokken vrijdag 18 oktober gezamenlijk op tijdens een geplande actie in het centrum van Vlaardingen. Controles door meer dan 100 deelnemers vanuit diverse disciplines van onder andere voertuigen, woningen, horecazaken, supermarkten en personen.

Verkeerscontrole

Bij de verkeerscontrole zijn 133 voertuigen gecontroleerd. 27 scooters, 7 elektrische steps en 20 fatbikes zijn onder andere gecontroleerd op snelheid. Daarbij zijn 1 motor en 1 scooter in beslag genomen, omdat ze als gestolen geregistreerd stonden. Voor 5 voertuigen is een wok-melding afgegeven. Het voertuig voldoet in dat geval niet meer aan de wettelijke eisen.

Het moet dan in de originele staat worden teruggebracht en opnieuw door de RDW worden gekeurd. Er zijn 25 boetes uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs en het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Ten slotte zijn er 3 aanhoudingen geweest voor het rijden onder invloed, 1 keer voor het in bezit hebben van harddrugs, 1 keer voor het negeren van een stopteken en 1 keer voor het bezitten van traangas.

Woningcontrole 

Bij een bezoek aan 83 woningen, bleken er bij 57 overtredingen te zijn. Hierbij ging het om overbewoning (als er te veel mensen op één adres wonen), brandveiligheid, verkeerde adresinschrijving, onderhuur of spookbewoning (als er niemand officieel staat ingeschreven, maar de woning wél wordt gebruikt). Bij 1 woning is de stroom afgesloten door het ontbreken van een contract.

Bij 3 woningen was er sprake van fraude in de meterkast. Daarbij was de meterzegel verbroken. Er zijn 4 illegalen aangetroffen, waarvan er 1 aan is gehouden voor de vreemdelingenwetgeving. Daarnaast is er 1 persoon aangehouden, omdat deze nog 28 dagen gevangenisstraf moest uitzitten. 

Prostitutiecontrole

Tijdens de prostitutiecontrole zijn 2 panden gecontroleerd. In beide gevallen was er sprake van een onvergunde seksinrichting. Daarbij zijn 2 sekswerkers aangetroffen. Beide panden zijn door de burgemeester met spoed gesloten. Dit is een bestuurlijke maatregel om in de toekomst overlast en aanloop naar de woningen te voorkomen.

Horeca- en supermarktcontrole

Er zijn 13 horecazaken en supermarkten gecontroleerd. Daarbij zijn diverse zaken geconstateerd die niet klopten. Zo zijn er in supermarkten 8 bestuurlijke waarschuwingen uitgedeeld voor onder andere het ontbreken van een allergenenregistratie. Bij 1 supermarkt is sterke drank aangetroffen terwijl hier geen vergunning voor was. De ondernemer ontvangt hiervoor een bestuurlijke boete voor de alcoholwet. Ook is er 1 bestuurlijke boete uitgedeeld door de NVWA voor het ontbreken aan hygiëne. 2 horecazaken kregen een bestuurlijke maatregel, onder andere voor het niet aanwezig zijn van een leidinggevende. 

Bij een andere horecazaak is illegale shishatabak aangetroffen en in beslag genomen. Hiervoor krijgt de ondernemer een boete van de douane en een bestuurlijke waarschuwing van de gemeente. 

Bedrijvencontrole

Tijdens de bedrijvencontrole zijn 7 bedrijven onder andere gecontroleerd op milieuovertredingen. Alle bedrijven stonden juist geregistreerd in het digitaal opkopersregister.

Toegankelijkheid hulpdiensten en parkeeroverlast

De brandweer reed tijdens de actie door de wijk om te controleren hoe toegankelijk de wegen waren voor hulpdiensten. Tijdens de controle kregen 33 mensen een waarschuwing voor het verkeerd parkeren van hun auto. 2 voertuigen stonden zodanig verkeerd geparkeerd dat daar door een boa een boete voor is uitgedeeld.

Gemeentelijke handhaving

Verschillende toezichthouders en handhavers waren ook dit keer weer aanwezig. Onder andere het team van Openbare Orde & Veiligheid, Toezicht & Handhaving, Stroomopwaarts, Bouw- en Woningtoezicht en Wijkbeheer. Ze spraken met bewoners en ondernemers, gaven adviezen en waarschuwingen.

Overige controles

  • Er zijn 241 personen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn 8 steekwapens in beslag genomen. In 23 gevallen is er drugs aangetroffen.
  • De Belastingdienst inde in totaal € 110.877,75 aan openstaande bedragen. Ook zijn er 2 auto’s in beslag genomen.

Aanpakken, doorpakken en afpakken wanneer nodig

“Werken aan een bruisende binnenstad betekent ook werken aan een veilige binnenstad. Door bijvoorbeeld de overlast van opgevoerde fatbikes aan te pakken of de alcohol- en drugsoverlast waar inwoners last van hebben. Veiligheidspartners moeten elkaar informeren en betrekken, zodat ze gezamenlijk kunnen doorpakken en afpakken wanneer dat nodig is. Een dergelijke wijkgerichte actie helpt daarbij in de samenwerking en geeft nogmaals het signaal af dat we dit soort gedrag niet accepteren in Vlaardingen”, aldus burgemeester Bert Wijbenga.

Betrokken samenwerkingspartners 

In Vlaardingen zijn we trots op onze samenwerking met de vele verschillende veiligheidspartners. Dankzij de brede en goede samenwerking zijn deze acties uniek en succesvol.

Het interventieteam van de gemeente Vlaardingen organiseert regelmatig dit soort wijkgerichte acties met haar samenwerkingspartners. Naast de gemeentelijke teams, waren de betrokken partners tijdens deze actie: Belastingdienst, Brandweer, Douane, DCMR Milieudienst Rijnmond, Forensische Voertuig criminaliteit, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Politie, Stedin, Stroomopwaarts, Vreemdelingenpolitie en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking.

Ziet u dingen die niet kloppen? Meld het via de Meld een Vermoeden app

Ook wanneer u twijfelt. Uw melding kan het verschil maken! Deze handhavingsactie was mede succesvol door meldingen van oplettende inwoners en ondernemers. Wilt u een anonieme melding doen? Ook dat kan in de Meld een Vermoeden app. U kunt de app downloaden in de App Store voor iPhone en de GooglePlay Store voor Android telefoons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio