10.6 C
De Bilt

Vlaanderen, Zeeland en Noord-Brabant komen tot afspraken inzake de grensoverschrijdende stikstofproblematiek

De provincies Zeeland en Noord-Brabant gaan met Vlaanderen in overleg om uit de impasse te kunnen komen in het INEOS-dossier. Dat moet niet alleen leiden tot een oplossing voor de bouw van de nieuwe INEOS-ethaankraker, maar ook een opening voor de lange termijn bieden om vergaande afspraken te maken, met de Vlaamse overheid en het ministerie van LVVN, over het beschermen van de natuur en economie in relatie tot de grensoverschrijdende stikstofproblematiek.

Vlaanderen, Zeeland en Noord-Brabant in gesprek

Minister-president Mathias Diependaele, minister Jo Brouns en minister Annick de Ridder uit Vlaanderen kwamen vrijdagmiddag 8 november 2024 naar het provinciehuis in Middelburg om samen met de Zeeuwse commissaris van de Koning Hugo de Jonge en gedeputeerden Wilfried Nielen (Zeeland), Saskia Boelema (Noord-Brabant) en Wilma Dirken (Noord-Brabant) in gesprek te gaan.

Beroep uitstellen

Om in overleg te treden met Vlaanderen hebben zowel Zeeland als Noord-Brabant besloten om de lopende procedures, het beroep en het verzoek tot schorsende werking uit te stellen voor de duur van de gesprekken. Inzet is om tot een vergelijk te komen binnen het INEOS-dossier. Om die doelstelling te bekrachtigen zijn vrijdagmiddag gezamenlijk afspraken gemaakt.

Gedeputeerde Wilfried Nielen is blij met de uitgesproken wens van alle partijen om eruit te willen komen. “We hopen er zo voor te zorgen dat de economische ontwikkeling niet op slot wordt gezet en tegelijkertijd dat de natuur ervan opknapt. Kortom: goed nabuurschap. Daarmee dienen we uiteindelijk alle belangen aan beide kanten van de grens.”

Project One

INEOS wil met Project One een ethaankraker realiseren in de haven van Antwerpen. De exploitatie van dit project zorgt voor depositie van stikstof op Zeeuwse en Brabantse Natura 2000-gebieden. Beide provincies zijn niet tegen het project, maar de bescherming van Natura 2000-gebieden staat centraal en de provinciebesturen willen dat er een correcte passende beoordeling plaatsvindt die significante nadelige effecten uitsluit of maatregelen die de berekende stikstofdepositie fors verlagen.

In Zeeland is 60 procent van de stikstofneerslag op de natuur afkomstig uit het buitenland. Dat is niet allemaal afkomstig uit Vlaanderen, maar de uitstoot van landbouw en industrie in Vlaanderen heeft wel grote impact. Niet eerder is het gelukt dat er vanuit alle lagen van de politiek en beleid in Nederland en Vlaanderen aandacht is voor deze provinciale problematiek. De provincies Zeeland en Noord-Brabant willen daarom – naast een oplossing voor de Ineos-zaak – ook een duurzame samenwerking met Vlaanderen en LVVN waar het gaat om het terugdringen van stikstofneerslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio