De Bilt – De eerste sneeuwklokjes op landgoed Oostbroek zijn weer te bewonderen. Het sneeuwklokje staat van oudsher symbool voor de naderende lente. Landgoed Oostbroek is bekend om de uitgestrekte tapijten van de witte ‘vroegopjes’. Sneeuwklokjes lijken klein en teer, maar zijn de eerste stinsenplanten die na de midwinterrust stoer hun kopje opsteken. De bloeitijd van sneeuwklokjes duurt meestal tot eind maart.
“Als het gaat vriezen, trekken de klokjes zich iets terug, maar daarna komen ze vol terug,” aldus boswachter Jacqueline van Dam. In Nederland komen zo’n twintig soorten wilde sneeuwklokjes voor. Behalve het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele sneeuwklokje (Galanthus hippolyta) zijn op landgoed Oostbroek ook de Galanthus nivalis Viridapice en de Galanthus nivalis Scharlockii te vinden.
Wandelen langs de sneeuwklokjes
Landgoed Oostbroek is een historische buitenplaats uit 1887 en is toegankelijk voor wandelaars. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes en een kinderroute. Alle drie leiden ze langs velden vol sneeuwklokjes. Vertrekpunt van de routes is `t Winkeltje van Oostbroek.
- De kinderroute Heksenpad (1,5 km) neemt kinderen mee in de geschiedenis van de heks van Oostbroek. Het routeboekje kost € 1 en is te koop in ’t Winkeltje van Oostbroek. Junior Beschermers van Utrechts Landschap krijgen het routeboekje gratis. De kinderroute is goed toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen.
- Het Parkpad (1,5 km) voert door het gecultiveerde park van landgoed Oostbroek. Over halfverharde paden en de cortenstalen wandelbrug ervaar je het vroegere landgoed. De route is goed toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen.
- Het Melkspoor (1 km) voert over het rustige, verwilderde deel van landgoed Oostbroek. Het Melkspoor is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen.
Op een groot deel van landgoed Oostbroek zijn honden niet toegestaan, vanwege de noodzakelijke rust voor de dieren.
Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Al bijna 100 jaar kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Natuur is onmisbaar voor ons leven op aarde. Wij zijn natuur. Als we de natuur geen stem geven in deze snelle wereld, verliest ze haar kracht. Daarom neemt Utrechts Landschap verantwoordelijkheid. We maken keuzes voor de lange termijn en bewaren de rust. We kopen natuur en erfgoed aan, beheren het op een duurzame manier en vertellen ons verhaal.
Samen met vrijwilligers, Beschermers en iedereen die ons doel steunt, zorgen we voor meer natuur in de provincie Utrecht. Doe je mee? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.