21.4 C
De Bilt

Initiatiefvoorstel voor Raadsrapporteurs door raadsleden SGP en VVD unaniem aangenomen

Krimpen aan den IJssel – Tijdens de raadsvergadering vorige week donderdag stond een bijzonder initiatiefvoorstel op de agenda. Raadsleden Aron van Nieuwkoop (SGP) en Sharon Tollenaar (VVD) dienden deze in om een rapporteursmodel te introduceren voor de raad. De laatste jaren werken steeds meer gemeentes met zo’n rapporteursmodel voor Gemeenschappelijke Regelingen (GR-en).

In het initiatiefvoorstel werd de raad gevraagd om akkoord te geven voor een verordening die de inzet van dergelijke raadsrapporteurs mogelijk maakt. Het voorstel kreeg raadsbrede steun en werd unaniem aangenomen.

Initiatiefvoorstel door raadsleden bijzonder

Het initiatiefvoorstel is een instrument wat weinig door de raad wordt ingezet. Waar het normaal gesproken het college is dat voorstellen doet, kwam dit voorstel regelrecht uit de koker van twee raadsleden. Het college van Krimpen werd gevraagd om binnen 30 dagen zijn wensen en bedenkingen bij het voorstel te delen, daarna werd het initiatiefvoorstel behandeld in de raadsvergadering.

Raadsrapporteur

Een raadsrapporteur is een raadslid die als extra taak krijgt om een bepaalde GR van dichtbij te volgen, hierover aan de raad te rapporteren en de raad te adviseren bij zijn besluitvorming over de GR. Op die manier ontzorgt een raadsrapporteur de gemeenteraad. Van Nieuwkoop: “Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over raadsrapporteurs. Ik vroeg me af of het misschien ook iets voor onze gemeente zou zijn, zeker omdat er een heel aantal Gemeenschappelijke Regelingen zijn waar we voor ons gevoel als gemeenteraad te weinig grip op hebben.”

Voor de uitvoering van bepaalde omvangrijke taken werken gemeenten vaak samen via deze GR-en. Sinds de decentralisaties in 2015 zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Deze taken werden overgedragen vanuit de Rijksoverheid met het doel hulp sneller, persoonlijker en effectiever te maken. Hoewel deze samenwerkingsvormen efficiëntie en schaalvoordelen bieden, leidt regionale uitvoering en besluitvorming ertoe dat taken die dichtbij inwoners zouden moeten staan, juist verder van hen en de gemeenteraad worden geplaatst.

Jeugdzorg als voorbeeld

“Neem bijvoorbeeld de jeugdzorg”, vervolgt Van Nieuwkoop, “voor een groot deel ondergebracht in de GR Jeugdhulp Rijnmond. De vraag naar jeugdhulp is fors gestegen, wachtlijsten blijven groeien en de kosten lopen uit de hand. Als gemeenteraad hebben we eigenlijk geen idee aan welke knoppen we kunnen draaien. Met behulp van de raadsrapporteurs kunnen we hopelijk een betere informatiepositie creëren en zo meer grip krijgen op dit soort dossiers. Dat we dit nu middels een zelf geschreven initiatiefvoorstel gaan introduceren is extra mooi! We laten zien dat we onze controlerende en kaderstellende taak als gemeenteraad serieus nemen en zo nodig zelf het initiatief nemen.”

De verwachting is dat in de eerstvolgende raadsronde een apart voorstel gedaan zal worden om  de eerste twee raadsrapporteurs te benoemen voor de GR Jeugdhulp Rijnmond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio