Barendrecht – De Rekenkamer Barendrecht heeft een onderzoek uitgevoerd naar knelpunten in het functioneren van de wijkteams en doet een aantal aanbevelingen om de geconstateerde knelpunten op te lossen. Het Barendrechtse college neemt de meeste aanbevelingen van de Rekenkamer over en zet hier in 2018 op in.
Handvatten
Wethouder Johan van Wolfswinkel van de gemeente Barendrecht: “Het rapport geeft ons goede en waardevolle handvatten voor de toekomst en voor het verbeteren van de ondersteuning aan onze inwoners. De kwaliteit van zorg aan onze inwoners is niet in het geding. In geval van dreigende crisissituaties biedt het wijkteam meteen hulp, er zijn momenteel geen schrijnende situaties bekend in Barendrecht waar geen hulp geboden wordt.”
Wachttijden
De Rekenkamer is van mening dat de gemeente nog onvoldoende kan waarborgen dat inwoners tijdig ondersteuning krijgen. Het college vindt ook dat inwoners soms te lang moeten wachten en heeft daar maatregelen op doorgevoerd; “Sinds 1 januari is de werkwijze aangepast waardoor cliënten sneller ondersteuning krijgen. Daarnaast is ook in de gespecialiseerde jeugdhulp een verbeterde werkwijze ingevoerd die bijdraagt aan het verkorten van de wachttijd.” Aldus Van Wolfswinkel.
Rapport waardevol, maar bevat ook onjuistheden”
Wethouder Johan van Wolfswinkel heeft waardering voor het onderzoek van de Rekenkamer: “De in het rapport gesignaleerde knelpunten nemen we grotendeels over. Er zijn wel enkele onjuistheden in te vinden, die we graag willen ophelderen. Zo meldt de Rekenkamer dat de gemeente geen inzicht heeft of de wijkteams passende hulp bieden. Het wijkteam weet juist heel goed of de zorg en ondersteuning passend is geweest, maar gemeentebreed wordt dit nog niet door ons bijgehouden. We hebben het voornemen dit in het komend jaar wel te gaan doen.”
Hoe werken de wijkteams?
In Barendrecht zijn vier wijkteams actief. Voor informatie, advies en/of ondersteuning op het gebied van opvoeden, welzijn, zorg, werk en inkomen kan het wijkteam ondersteunen. In de wijkteams werken deskundigen op het gebied van onder andere opvoedvragen, ouderenproblematiek, wonen, mantelzorg, werk, relatieproblemen, eenzaamheid, schulden en huiselijk geweld.
De wijkteams zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0180, via het (aan)meldformulier op www.barendrecht.nl en tijdens de inloopspreekuren in de wijken.
Vervolg
Op 13 februari 2018 behandelt de commissie Samenleving het rekenkamerrapport. De rekenkamer Barendrecht wordt in deze vergadering in de gelegenheid gesteld een toelichting te geven op het rapport. Daarna zal de commissie ingaan op de conclusies en de aanbevelingen van het rapport. In de vergadering van 6 maart 2018 zal de gemeenteraad van Barendrecht een besluit nemen met betrekking tot de conclusies en aanbevelingen.