Haarlem – Wie aan de Waarderpolder denkt, zal het stadsdeel niet direct associëren met kunst en cultuur. Toch biedt de wijk plaats aan een breed scala kunstenaars en hun ateliers. Sommige van hen zijn zelfs wereldwijd bekend om hun kunstwerken. Wat maakt de Waarderpolder tot zo’n kunstzinnige plek?
Terugkeer naar Nederland
Maartje Blans maakt kunst voor liefhebbers van over de hele wereld. Haar creaties werden onder meer tentoongesteld in toonaangevende kunststeden als Miami, Venetië, Parijs en Beijing. Tot 2013 beschikte ze tevens over een atelier in de Chinese hoofdstad. Volgens Maartje een inspirerende plek, maar ook één die berucht is om de luchtvervuiling. Toen de smog haar te veel werd, besloot ze naar Nederland te verhuizen. Sinds haar terugkeer beschikt ze over een werkplaats aan de Nijverheidsweg in de Waarderpolder.
Industriële inspiratie
Een ideale locatie, vindt Maartje. “Ik zie veel schoonheid in de vergankelijkheid, het tijdelijke en kwetsbare. Dat is ook te zien aan de materialen die ik gebruik, zoals verroest ijzer. Deze zijn hier makkelijk te krijgen. Bovendien vind ik zo’n industriële locatie enorm inspirerend. Mijn omgeving hoeft niet strak en gepolijst te zijn. De Waarderpolder is een beetje rauw en daar houd ik wel van.”
Praktische voordelen
Naast inspiratie, blijkt de Waarderpolder bij kunstenaars om nog meer redenen geliefd. Ook praktische voordelen wegen mee bij de keuze voor een atelier in de wijk, zo vertellen kunstenaars Saskia Burggraaf en Ytje Veenstra. Samen werken zij in de Nieuwe Vide aan de Minckelersweg, een groot pand met talloze werk- en expositieruimten. Het gebouw huist onder meer schilders, schrijvers en audiovisuele kunstenaars.
Flexibele werkplaats
Die verscheidenheid is nuttig, vertelt Saskia. “Doordat allerlei disciplines zijn vertegenwoordigd, kun je gemakkelijk van alles met elkaar delen. Spullen zoals beamers, bijvoorbeeld. Dat maakt werken op deze locatie lekker flexibel. Bovendien is alles hier goed geregeld.” Haar collega Ytje kan zich in die uitleg vinden. Toch ziet zij ook nadelen in de locatie van het atelier. “De aanloop van geïnteresseerden is wat minder, want de Nieuwe Vide ligt buiten het centrum. Gelukkig zijn we inmiddels landelijk bekend en tonen ook veel buurtbewoners interesse in ons werk.”
Interessant uiterlijk
Ook Paul van Marissing van het Grafisch Atelier Haarlem aan de Waarderweg merkt dat weinig voorbijgangers passeren en uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen. Desondanks prijst hij zich gelukkig met de locatie van het atelier. “Hoewel ‘toevallige passanten’ ontbreken, hebben veel belangstellenden onze werkplaats weten te vinden. Dit komt vooral door de goede bereikbaarheid. Bovendien heeft ons gebouw een industriële uitstraling, wat het veel interessanter maakt dan een normaal pand.”
Anderhalve ton
Door dat industriële karakter, biedt het pand ruimte aan indrukwekkende machines. “We hebben hier apparatuur voor alle druktechnieken, dus ook drukpersen. Neem onze persen van het merk Heidelberg. Deze wegen ruim anderhalve ton en vereisen krachtstroom. Zo’n aansluiting is niet in elk gebouw beschikbaar.” Het gebruik van de machines kan voor veel geluidsoverlast zorgen, maar in de Waarderpolder is dit risico minimaal. Paul laat echter niets aan het toeval over. “Voor de zekerheid heb ik wel geluidsisolatie aangebracht. Gelukkig werken wij het meest met hand-aangedreven persen. Grafiek en ambachtelijk drukwerk maken is toch vooral handwerk.”
Het Grafisch Atelier is voor publiek geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur. De Nieuwe Vide is tijdens tentoonstellingen open van donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Ook Maartje Blans verwelkomt graag kunstliefhebbers, bij voorkeur op afspraak via www.maartjeblans.nl.
bron: Gemeente Haarlem