9.6 C
De Bilt

Terrein Stockholmstraat beschikbaar voor zelfbouw

Haarlem – Stel dat je zelf je huis zou mogen bouwen, hoe zou deze er uit komen te zien? Een voorgevel met een mooie, Amerikaanse veranda of liever een groot dakterras? Voor veel mensen lijkt zelfbouw een onhaalbare droom. Toch is het in Haarlem dichterbij dan je zou denken. De gemeente besloot onlangs namelijk ruimte beschikbaar te stellen voor zelfbouwers. Initiatiefnemers mogen zich melden met een plan om in de Stockholmstraat zes tot acht huizen te bouwen.

Beoordeling

Procesmanager Wendy Dieben van de gemeente kijkt uit naar de voorstellen. “We vragen initiatiefnemers zich als groep bij de gemeente te melden. Zij mogen hun zelfbouw-idee presenteren en we beoordelen het plan aan de hand van een aantal criteria. De bouwwerken moeten natuurlijk veilig zijn en gezamenlijk een mooi geheel vormen.” Wendy verwacht een goede respons, omdat veel mensen het heel leuk vinden om alles in eigen hand te hebben. “Er wordt wel eens gedacht dat zelfbouw ingewikkeld is of een chaos oplevert, maar dat hoeft helemaal niet.”

Voordelig en duurzaam

Bovendien kan zelfbouw een stuk voordeliger uitpakken dan een normale nieuwbouwwoning. “Je hoeft geen projectontwikkelaar te betalen. Ontwikkelaars verdienen vaak veel geld op aanvullende opties, zoals een mooie keuken of badkamer. Bovendien kun je een zelfbouwwoning natuurlijk zo duurzaam maken als je zelf wilt. Als je in groepsverband aan de slag gaat, kun je misschien wel zaken delen. Een ruimte waar de wasmachines staan, om maar iets te noemen.”

Veel ruimte voor creativiteit

De zelfbouwers krijgen veel vrijheid om hun creativiteit er op los te laten. Wendy: “Grofweg staat alleen de plek van de voorgevels vast. Voor de rest mogen de initiatiefnemers zelf aan de slag met de indeling, materialen en kleuren. Wel streven we naar eenheid in het uiterlijk van de huizen.” Geen bonte verzameling kleuren en architectuur dus, maar voor de rest is veel toegestaan. “We beoordelen de plannen met name op het groepsgevoel tussen de deelnemers, een goede visie en oog voor duurzaamheid.”

Gunstig voor de buurt

Ook voor de rest van de buurt is zelfbouw gunstig, denkt Wendy. “Uit onderzoek is gebleken dat zelfbouwers vaak enorm betrokken zijn bij hun directe omgeving. De gemeente Haarlem wil in de toekomst daarom vaker dit soort mogelijkheden bieden. Ook in de Bakenessergracht krijgen zelfbouwers de kans aan de slag te gaan, hoewel daar wel een projectontwikkelaar bij betrokken is. Het gaat daar om een historisch pand, dus daar gelden iets andere voorwaarden.”

bron: Gemeente Haarlem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio